[+]Próba instalacji Debiana, po tym nie mog

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Criss92

[+]Próba instalacji Debiana, po tym nie mogę wejść do biosu [Lenovo Y580]

Post autor: Criss92 »

Witam serdecznie wszystkich :) Mój pierwszy post na forum, przygodę z Debianem dopiero zaczynam, chociaż przesiadam się z Ubuntu. Ale do rzeczy
OS na moim laptopie to Win8 i Ubuntu. Dzisiaj (po testach na maszynie wirtualnej) chciałem sformatować sda7 (z Ubuntu) i zainstalować na to miejsce Debiana. Wyskoczył mi komunikat że brakuje pliku iwlwifi-2000-5.ucode i iwlwifi-2000-6.ucode. Myślę stery wifi, spoko, wejdę na Windowsa, ściągnę i zainstaluję, ale że nie było opcji wyjścia to wyłączyłem przyciskiem Power. Po tym nie mogę wejść do BIOSu ani do menu bootowania, znikł również napis Press F2 for setup [...] taki jaki jest w obrazku poniżej
Obrazek
O co chodzi? Czy możliwe że Debian coś zmajstrował przy biosie? Sporo szukałem na necie i nic nie mogę znaleźć na ten temat.. Proszę o pomoc :)
Laptop jak w temacie, Lenovo y580, Intel Core i7
Obraz znaleziony na innym forum.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Wątpię, żeby namieszał. Co do wifi wystarczy użyć płyty firmware i się powinny zainstalować. http://cdimage.debian.org/cdimage/unoff ... -firmware/
Criss92

Naprawiłem.. Nie wiem do końca jak ale naprawiłem. Najpierw wyjąłem baterię na hmm 10 min, nie pomogło, to z włożoną płytą poczekałem przy włączaniu, zamiast GRUBa pojawiło się menu instalacji Debiana ale takie.. z błędami tak jakby, inne niż oryginalne. To to zobaczyłem wcześniej. Wybrałem instalację w trybie graficznym, coś tam zrobił i jakiś dziwny obraz się pojawił, jakieś prostokąty :P Po tym go wyłaczyłem i po włączeniu już napis się pojawił, ustawiłem bootowanie na Debiana i teraz cieszę się nowym systemem :) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Jak sam na własnej skórze się przekonałeś przycisk Power nie zawsze jest najlepszym wyjściem.
Na przyszłość jakbyś miał podobne problemy (oby nie) to można spróbować kombinacji: Ctrl+Alt+Delete
Ewentualnie Ctrl+Alt+F1 i wtedy z roota: reboot lub poweroff
Criss92

Oki, człowiek uczy się całe życie :) Dzięki :)
wojtacha

Post autor: wojtacha »

Mam tego samego laptopa (z i5) i kiedyś stało mi się to samo co Tobie, Criss92. Też pomogło wyjęcie baterii. Dziwne
Criss92

Ale u mnie po wyjęciu baterii tak samo było, dopiero poczekanie na włączenie instalacji debiana pomogło :) Chyba.. :D
ODPOWIEDZ