Czy warto wybra
Czy warto wybrać Debiana
Witam. Chciałbym poznać waszą opinię odnośnie tego systemu. Wcześniej używałem innych systemów linuksowych, było to jednak tak z ciekawości coś się pobawić zobaczyć o co w ogóle chodzi. Teraz chciałbym się nauczyć korzystać - być w stanie samemu skonfigurować i zrozumieć co zostało zmienione w systemie. Głównie korzystam z komputera w celu przeglądania internetu oraz nauki. Windows siedzi obok głównie pod 2/3 tytuły gier które jak próbowałem wcześniej zainstalować na Ubuntu nie działały najlepiej. Co do nauki to głównie kłania się programowanie w c++, czasem zrobienie prezentacji jakiś dokument tekstowy. Ostatnio pojawiły się bazy danych i oczywiście produkt Microsoft - Access. Jak wygląda praca z LibreOffice Base? Są jakieś zauważalne różnice? Mam jeszcze takie pytanie. Czy dobrym rozwiązaniem będzie instalacja Debiana z jakimś lekkim środowiskiem graficznym na starym komputerze z procesorem 1,6 GHz , 768 RAM? Najistotniejsza była by obsługa drukarki laserowej Samsung 320 CLP.
Strona samsunga coś nie działa, ale drukarka powinna śmigać. http://foo2qpdl.rkkda.com/
Polecam środowisko LXDE, na tego typu komputerze będzie to działać znacznie lepiej niż Win XP z sp3. I na pewno będzie działać o wiele szybciej niż standardowe Ubuntu. Nie wiem jaką masz konfiguracje komputera, ale wszystko powinno działać całkiem nieźle na debianie, skoro działało wcześniej na ubuntu. No i nie wiem jak będzie z bazami danych, bo nigdy z tego nie korzystałem. Ale libreoffice to nie MS Office, więc będą różnice.
Jak się zdecydujesz, opisy wersji i linki znajdziesz tutaj: threads/480-Skąd-pobrać-instalacyjne-we ... 7#post3117
Polecam środowisko LXDE, na tego typu komputerze będzie to działać znacznie lepiej niż Win XP z sp3. I na pewno będzie działać o wiele szybciej niż standardowe Ubuntu. Nie wiem jaką masz konfiguracje komputera, ale wszystko powinno działać całkiem nieźle na debianie, skoro działało wcześniej na ubuntu. No i nie wiem jak będzie z bazami danych, bo nigdy z tego nie korzystałem. Ale libreoffice to nie MS Office, więc będą różnice.
Jak się zdecydujesz, opisy wersji i linki znajdziesz tutaj: threads/480-Skąd-pobrać-instalacyjne-we ... 7#post3117
Wielkie dzięki. Odnośnie tego starszego komputera (domowego, sam jestem poza domem 5 dni), to na 99% będę instalował Debiana. Komputer z którego korzystam głównie ja to w miarę nowy laptop. Procesor Intel Core i3-2330M 2,2GHz, 4 GB RAM, hybrydowa kartka graficzna nvidi. Aktualnie na dysku mam Kubuntu, jednak środowisko graficzne jak na mój gust jest trochę za ciężkie coś zaczyna powoli zwalniać. Jakie środowisko jest takie hmm.... w miarę szybkie i łatwe do konfiguracji?
Takie kolejne pytanko
Czy po korzystaniu z Debiana np. jakieś 2 lata, bądź krócej istnieje możliwość posiadania wiedzy potrzebnej do ogarnięcia Arch Linux. Jak szukałem dystrybucji dla siebie, to bardzo mi się spodobały opinie, jednak wiem że nie dam rady z tym tak od razu.
Takie kolejne pytanko

Mam podobną do Ciebie konfigurację i po zainstalowaniu KDE zamiast domyślnego GNOME strasznie mi muliło, a mi się nie chciało tego wszystkiego odmulać, więc wklepałem xfce. Super sprawa, śmiga bajecznie, może nie wygląda aż tak bajecznie jak KDE ale dla mnie zupełnie wystarczy, a dostajesz od razu naprawdę sporą płynność i szybkość działania 

lxde, mate lub xfce z lxde jest trochę zabawy żeby je sobie w miarę podrasować pod siebie, bo to w zasadzie ob z kilkoma dodatkami. Natomiast xfce i mate to już rozbudowane środowiska podobne do starego gnoma (lekkie, ale nie tak jak lxde natomiast bardziej funkcjonalne i łatwiejsze w początkowej konfiguracji). Najlepiej jak sam po prostu wypróbujesz każde i sam się do któregoś z nich przekonasz...Jakie środowisko jest takie hmm.... w miarę szybkie i łatwe do konfiguracji?
Gdzieś wyczytałem swojego czasu, że debian uczy dobrych nawyków. Całkowicie się zgadzam, jest to na pewno dobry wstęp do kontynuowania w późniejszym czasie nauki bardziej zaawansowanych dystrybucji czy systemów...Czy po korzystaniu z Debiana np. jakieś 2 lata, bądź krócej istnieje możliwość posiadania wiedzy potrzebnej do ogarnięcia Arch Linux