Od kilku dni "testuję" Point Linuxa (Debian + Mate 1.4.2) i chciałem opisać problem na forum pointlinux.org, ale niestety nie mogę się tam zarejestrować - pojawia się komunikat, że moje IP jest na czarnej liście.
Jako że system ten trafił w moje gusta zastępując Ubuntu, myślę, że z konta na forum debiana jeszcze nieraz skorzystam.
Do rzeczy, używam programów Evolution (klient poczty) oraz Popper (powiadamiacz mailowy). Ten drugi startuje podczas logowania systemu i za każdym razem, gdy system się uruchamia, niewielkie okienko Poppera prosi o hasło. Podobnie jest z Evolution, gdy uruchamiam program jednorazowo wyświetla się okno z pytaniem o hasło... dopóki się nie wyloguję. Po restarcie systemu program znowu prosi o hasło. Oczywiście w Ubuntu nic takiego nie miało miejsca.
Popper
Evolution
To nie wszystko, w aplikacjach startowych mam m.in. takie pozycje:
- Agent hasła GPG (/usr/bin/gnome-keyring-daemon --start --components=gpg)
- Agent hasła GPG (mate-keyring-daemon --start --components=gpg)
- Agent kluczy SSH (/usr/bin/gnome-keyring-daemon --start --components=ssh)
- Agent kluczy SSH (/usr/bin/mate-keyring-daemon --start --components=ssh)
- Agent uwierzytelniania PolicyKit (/usr/lib/polkit-mate/polkit-mate-authentication-agent-1)
- Agent uwierzytelniania PolicyKit (/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1)
- Przechowalnia certyfikatów i kluczy (/usr/bin/gnome-keyring-daemon --start --components=pkcs11)
- Przechowalnia certyfikatów i kluczy (/usr/bin/mate-keyring-daemon --start --components=pkcs11)
- Usługa przechowywania haseł (/usr/bin/gnome-keyring-daemon --start --components=secrets)
- Usługa przechowywania haseł (/usr/bin/mate-keyring-daemon --start --components=secrets)
Ktoś, gdzieś napisał na anglojęzycznym forum, aby najnormalniej usunąć paczkę mate-keyring i będzie spokój.
Niestety, u mnie razem z tą paczką chce wyrzucić również: mate-core, pointlinux-mate-core i pointlinux-mate-files.
Mogę też usunąć wszystkie powyższe pozycje z "mate" z aplikacji startowych... ale czy to jest dobre rozwiązanie?
Tutaj: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/848 autor wątku twierdzi, że wystarczy dodać wpis "MATE" w plikach:
- /etc/xdg/autostart/gnome-keyring-gpg.desktop
- /etc/xdg/autostart/gnome-keyring-pkcs11.desktop
- /etc/xdg/autostart/gnome-keyring-secrets.desktop
- /etc/xdg/autostart/gnome-keyring-ssh.desktop
Kod: Zaznacz cały
OnlyShowIn=GNOME;Unity;[B][color=#000080]MATE;[/color][/B]
- Gnome keyring secrets
- Mate parameters daemon
Lecz u mnie te pozycje mają trochę inne nazwy i ostatecznie nie wiem, co zostawić włączone, a co wyłączyć.
Być może znacie inny sposób, by Evolution i Popper zapamiętywały hasła i nie przypominały się po każdorazowym uruchamianiu systemu?
PS.
Czy to jest normalne, że dwa programy do zarządzania bazami kluczy (mate-keyring i gnome-keyring) są w użyciu w tym samym czasie przez system?
Z góry dzięki za wszelką pomoc!