[+] Debian bardzo zwolni

Ogólne pytania dotyczące systemu
FunLnx

Post autor: FunLnx »

A jest gdzies funkcja w KDE gdzie można przywrócić ustawienia domyślne ?
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Tak słaby netbook KDE "zadusi" zainstaluj najlepiej XFCE lub LXDE i będziesz więcej niż zadowolony.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Utwórz nowego użytkownika i sprawdź czy na jego koncie występuje ten sam problem. Jeśli nie, to jest to kwestia ustawień w katalogu domowym danego użytkownika.
FunLnx

Mam linuxa od czwartku. Wybaczcie, ale proszę po "palcu" jak utworzyć nowego użytkownika.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

W konsoli:

Kod: Zaznacz cały

adduser tester
Potem z menedżera logowania zaloguj się na niego.
FunLnx

No więc tak stworzyłem nowego usera i zalogowałem się. System chodzi sprawnie i tak jak trzeba, ale został uruchomiony w domyślnym środowisku debiana a nie w kde tzn mam na górze pasek z czarnym tłem w lewym rogu podgląd, na środku kalendarz w prawym rogu systemowe info . Nie ma uruchomionej nakładki plazma jak ustawić to domyślnie ? Tzn żeby nowy user uruchamiał się w kde ?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

Jak pojawia Ci się ekran logowania (gdm, bądź kdm itp) powinieneś znaleźc opcje "sesja" (kdm) lub coś podobnego - tam masz do wyboru środowiska graficzne.

Powiedz tylko, czy masz GDM/KDM czy co tam - dokładniej możemy sprecyzować jak zmienić. (na szybko możesz popatrzeć na google jak wyglądają :o )
FunLnx

Uruchomiłem nowego usera w KDM wszystko pięknie chodzi, więc teraz widać jak na tacy, że coś namieszane jest w konfiguracji starego użytkownika, tylko kiedy i co.
Powiem tak: nie będę się nad tym zastanawiał chciałbym zrobić tak. Wywalić wszystkich użytkowników, stworzyć nowego od początku i powtórnie wszystko ustawić. Pytanie czy to się da zrobić, tzn czy zostaną jakieś stare foldery czy coś, jak wywalić kompletnie użytkownika, wraz z jego ustawieniami ?
ps serdecznie dziękuję za tak szybką pomoc.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Nie ma potrzeby usuwać wszystkiego. Ustawienia masz w katalogu domowym:

ls -lah ~
Nie powiem Ci dokładnie które katalogi bo nie używam KDE, może ~/.kde po prostu.

Co do usunięcia użytkownika:

userdel -r tester
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zmienić nazwę chwilowo katalogu .kde na inny np .kde-old i już startujesz z defaultowymi ustawieniami. Stre ustawienie możesz zawsze przywrócić , zmieniając nazwę na pierwotną tzn .kde
ODPOWIEDZ