GNOME, skróty klawiaturowe a domy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
dracorp

GNOME, skróty klawiaturowe a domyślne aplikacje

Post autor: dracorp »

Witam
Chciałem sobie pustawiać w gnome swoje własne skróty klawiaturowe pod laptopa. Problem jest taki, że nie wiem jakie aplikacje wywołuje gnome, ew. gdzie jest zapisane że np. domyślnym odtwarzaczem jest rhythmbox.

Co do rhythmbox'a to po wybraniu skrótu klawiaturowego Launch music player klawisza XF86Favorites pojawiało mi się okienko z treścią:
gnome pisze: Nie można uruchomić polecenia:rhythmbox
Sprawdź czy to polecenie istnieje.
I dla rhythmbox'a po prostu utworzyłem skrypt o takiej samej nazwie i tam wpisałem uruchomienie dla swojego programu. Ale co z resztą np. Wstrzymanie, Przejście do następnej ścieżki itp? W tych przypadkach nie wyświetla mi się żadne okienko.
Ew. pozostanie mi zainstalowanie xbindkeys.

Hmm, przed chwilą się doszukałem informacji odnośnie gconf-editor i ścieżce /apps/metacity/window_keybindings. Ale pytanie zostaje ciągle aktualne.
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Co do rhythmboxa to można zawsze posłużyć się aplikacją rhythmbox-client.

Kod: Zaznacz cały

draco@draco-desktop:~$ rhythmbox-client --help
Użycie:
  rhythmbox-client [OPCJA...]

Opcje pomocy:
  -?, --help                              Wyświetlenie opcji pomocy

Opcje aplikacji:
  --debug                                 
  --no-start                              Nie rozpoczynaj nowej instancji Rhythmbox
  --quit                                  Zakończenie pracy Rhythmbox
  --no-present                            Nie wyświetlaj istniejącego okna Rhythmbox
  --hide                                  Ukryj okno Rhythmbox
  --next                                  Przejście do następnego utworu
  --previous                              Przejście do poprzedniego utworu
  --notify                                Wyświetlanie powiadamiania o odtwarzanym utworze
  --play                                  Wznów odtwarzanie, jeśli jest zatrzymane
  --pause                                 Pauzuj odtwarzanie, jeśli jest uruchomione
  --play-pause                            Przełączenie trybu odtwarzania/pauzy
  --play-uri=Adres URI do odtworzenia     Odtwórz określony adres URI, importując go, jeśli to konieczne
  --enqueue                               Dodaj określone ścieżki do kolejki
  --clear-queue                           Usuwanie kolejki odtwarzania przed dodawaniem nowych ścieżek
  --print-playing                         Wyświetlenie tytułu i wykonawcy odtwarzanego utworu
  --print-playing-format                  Wyświetl sformatowane szczegóły utworu
  --set-volume                            Set the playback volume
  --volume-up                             Increase the playback volume
  --volume-down                           Decrease the playback volume
  --print-volume                          Print the current playback volume
  --mute                                  Mute playback
  --unmute                                Unmute playback
I możesz dalej swoje skrypty robić.

Ja przy kompilacji rhythmboxa z svn'a skorzystalem z opcji --enable-mmkeys i rhythmbox sam sobie dobiera klawisze, bez zewnętrznych programów.
dracorp

Post autor: dracorp »

W gwoli wytłumaczenia, nie mam i nie zamierzam instalować rhythmbox'a. Preferuję raczej ncmpc.
Zagadnienie dotyczy domyślnych aplikacji w gnome.
Wcześniej używałem fluxbox'a (w gentoo) i tam było troszkę lepiej zorganizowane.
ODPOWIEDZ