Witam wszystkich pierwszym postem!
To, co chciałbym zdziałać: Serwer dedykowany w OVH z 1 kartą sieciową posiadającą adres IP globalny na Debianie 7 wraz z ISP Config 3. Na moim komputerze (mac os x 10.7) potrzebuję połączyć się w bezpieczny i szyfrowany sposob z serwerem i zamontować katalog za pomocą afp lub samba - oczywiście katalog znajdujący się na serwerze a na macu widoczny jako dysk/urządzenie zewnętrzne - jak to zawsze przy afp/samba.
Afp - jest nieszyfrowane, co do samby - wciaż sprawdzam. Najprościej byłoby najpierw utworzyć polaczenie VPN z serwerem a pozniej juz smigać afp bez przeszkód - ale w konfiguracji VPN PPTP - serwer musi być za maskaradą (NATem) - tak mi się przynajniej wydaje. Trzeba tam podać lokalny adres ip, zakres ip dla hostow przychodzących po VPN, adres routera itp...
Jak najlepiej wybrnąć z tej sytuacji?
pozdrawiam!
Szyfrowane po
Van Pytlu, dzięki! nie upieram się, nie miałem pojęcia o istnieniu SSHFS oraz OSXFuse - dokładnie o to mi chodziło! txh! nie wiem, gdzie tu się klika na jakowyś punkt dla Ciebie za zasługi 
Ok. teraz narodził się kolejny problem - loguję się za pomocą sshfs jako root nawet - ale do niektórych katalogów nie mam uprawnień - mimo, że po zalogowaniu na serwer przez zwykłe ssh widzę ich zawartość. Czy tu trzeba dodać użytkownika do jakiejś grupy? myślałem, że po wbiciu jako root mogę wszystko ;P
hilfe!

Ok. teraz narodził się kolejny problem - loguję się za pomocą sshfs jako root nawet - ale do niektórych katalogów nie mam uprawnień - mimo, że po zalogowaniu na serwer przez zwykłe ssh widzę ich zawartość. Czy tu trzeba dodać użytkownika do jakiejś grupy? myślałem, że po wbiciu jako root mogę wszystko ;P
hilfe!