Jak się okazuje chodziło mi właśnie o komendę cd. Wielkie dzięki :-)Kaka' pisze:A możesz dokładniej? Chodzi Ci o przechodzenie do danych katalogów, np: `cd /home/` ?
Poradnik Debiana dla pocz
Czy to nie powinno być wykonywane jako root? Właśnie przed chwilą tworzyłem paczkę wg Twojego opisu i przy wydaniu tej komendy jako zwykły użytkownik wyskoczył błąd, a na roocie wszystko poszło gładko.Kaka' pisze:A teraz niespodzianka, bo nie będzie make install ale:Kod: Zaznacz cały
$ checkinstall -D --install=no
-
Swietny poradnik, ale dzial o bezpieczenstwie i wirusach troszke zbyt optymistyczny imho.
Po cos jednak te skanery antywirusowe na Linuxa sie robi
. Szczegolnie, ze mowi sie ostatnio o wirusach dzialajacych na Wine (z roznym skutkiem ale cos tam ponoc mieszaja i uprzykrzaja zycie). Moza i przewlec jakas zainfekowana paczke *exe sciagajac ja pod Linuxem zeby ja pozniej wykorzystac na Windowsie itp. No i cos wspomniec o rootkitach, zeby ktos czasem nie byl zdziwiony jak dostanie info od providera ze z jego komputera rozsylane sa jakies smieci, a on przeciez ma Linuxa 
Co do mojej skromnej propozycji, dorzucilbym tam jakis "dekalog" co warto sprawdzic w systemie po jego instalacji czy dziala, zeby miec jakis punkt wyjscia do poszukiwan i miec pewnosc ze system jest tak wydajny jak powinien.
Standardowo - akceleracja (gdyby nie chec instalowania beryla-compiza stawiam ze polowa ludzi by nawet o tym nie myslala po instalacji do czasu az costam..)
Czy dyski maja wlaczone DMA (hdparm ,sdparm)
Cos o lm-sensors (dla jednych bajer do conky i gkrellm, dla innych koniecznosc monitorowania co sie w blaszaku dzieje)
To tak na szybko mi przyszlo do glowy, zawsze mozna ta liste rozwinac
Po cos jednak te skanery antywirusowe na Linuxa sie robi

Co do mojej skromnej propozycji, dorzucilbym tam jakis "dekalog" co warto sprawdzic w systemie po jego instalacji czy dziala, zeby miec jakis punkt wyjscia do poszukiwan i miec pewnosc ze system jest tak wydajny jak powinien.
Standardowo - akceleracja (gdyby nie chec instalowania beryla-compiza stawiam ze polowa ludzi by nawet o tym nie myslala po instalacji do czasu az costam..)
Czy dyski maja wlaczone DMA (hdparm ,sdparm)
Cos o lm-sensors (dla jednych bajer do conky i gkrellm, dla innych koniecznosc monitorowania co sie w blaszaku dzieje)
To tak na szybko mi przyszlo do glowy, zawsze mozna ta liste rozwinac

okyantar pisze:No i cos wspomniec o rootkitach
Myślę, że da się coś z tym zrobićyantar pisze:Standardowo - akceleracja (gdyby nie chec instalowania beryla-compiza stawiam ze polowa ludzi by nawet o tym nie myslala po instalacji do czasu az costam..)

jak wyżejCos o lm-sensors (dla jednych bajer do conky i gkrellm, dla innych koniecznosc monitorowania co sie w blaszaku dzieje)
Mam do Was prośbę, bo piszę ten poradnik i zastanawiam się, która "wersja" wygląda lepiej. Poniżej dwie foty, powiedzcie, czy Waszym zdaniem, mam dopisać to "listing x: ble ble ble" czy bez tego.
[center:f231b2f38c]
[/center:f231b2f38c]
A może zostawić te listingi tylko inny kolor dać? Proszę o wypowiedzenie się
[center:f231b2f38c]

A może zostawić te listingi tylko inny kolor dać? Proszę o wypowiedzenie się