[+] Brak możliwo

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

[+] Brak możliwości instalacji czegokolwiek

Post autor: Dudi879 »

Witam, mam pewien problem. Na starszym laptopie miałem Debiana, ale chciałem zainstalować Windows xp (nie dla mnie). Wsadziłem płytę instalacyjną mając nadzieję, że spartycjonuję sobie podczas instalacji, jednak w jej trakcie, podczas przygotowywania dysków został odcięty dopływ prądu. Teraz nie mam żadnego systemu, a dystrybucje live nie chcą się uruchomić, płyta instalacyjna Windowsa nie pomaga (opcje naprawy etc.). Gdy uruchamia się z HDD wyskakuje komunikat "Brak BOOTMGR". Jedyne co udało mi się odpalić był GParted Live, usunąłem wszystkie dane i myślałem, że teraz bez problemu będę mógł zainstalować cokolwiek. Jakieś propozycje pomocy? Próbowałem róznych kombinacji, i czyścić wszystko, i przygotowywać partycje do instalacji...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Brak prądu spowodował nie zapisanie sektora o parycjach i sektora rozruchowego w MBR, lub popsucie powyższych.Musisz pobawić się w odzyskiwanie układu partycji i zainstalować GRUB/program rozruchowy na nowo
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

Dzięki, problem rozwiązany.
Odpaliłem Gparted Live, użyłem narzędzia Testdisk, zainstalowałem Linuksa i wszystko ok.
ODPOWIEDZ