Szybkie usuwanie rzadko używanych pakietów
Szybkie usuwanie rzadko używanych pakietów
Witam.
Ostatnio na jednym komputerze zainstalowałem mnóstwo niepotrzebnych pakietów i nie poradze sobie z usunięciem samemu.
Czy istnieje rozwiązanie dające możliwość masowej deinstalacji rzadko używanych pakietów?
W sensie, że monitoruje, programy z których pakietów są najczęściej używane i deinstaluje.
Powinno dawać listę z możliwością odznaczenia do wglądu.
Nie znalazłem takiego czegoś w Internecie. A może źle szukam?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Ostatnio na jednym komputerze zainstalowałem mnóstwo niepotrzebnych pakietów i nie poradze sobie z usunięciem samemu.
Czy istnieje rozwiązanie dające możliwość masowej deinstalacji rzadko używanych pakietów?
W sensie, że monitoruje, programy z których pakietów są najczęściej używane i deinstaluje.
Powinno dawać listę z możliwością odznaczenia do wglądu.
Nie znalazłem takiego czegoś w Internecie. A może źle szukam?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Nie wiem. Natomiast co do Twojej sytuacji, to możesz z logów wyciągnąć nazwy instalowanych pakietów i je usunąć. Generalnie gdybyś wiedział wcześniej że instalujesz pakiety które i tak niedługo będziesz chciał usunąć, mógłbyś użyć tagów i potem usunąć wszystkie pakiety z danym tagiem (albo te które go nie mają). Druga sprawa, że w przypadku zainstalowanych pakietów wszelkie pakiety polecane i sugerowane domyślnie traktowane są jako zależności, przez co nie są automatycznie usuwane, po wyłączeniu tego dużo łatwiej utrzymać porządek.
Wszystko jest możliwe, ale byłoby to bardzo skomplikowane.remix2000 pisze:A zrobienie tego jest fizycznie możliwe?
Najprościej to można by było uzyskać czas ostatniego dostępu do pliku, następnie na podstawie nazwy pliku uzyskać nazwę pakietu do jakiego należy. W ten sposób mielibyśmy czas ostatniego użycia pakietu.
Ale plików są dziesiątki tysięcy, trzeba by dodatkowo uwzględnić powtarzające się pakiety (jeden pakiet zawiera wiele plików), no i do tego dochodzą zależności pomiędzy pakietami. Jak widać mało wydajne i skomplikowane.
Do apt.conf:
Poza tym dostosowanie pliku /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove.
Tylko gdybyś tak zrobił to uważaj potem co usuwasz.
Kod: Zaznacz cały
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";
APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false";
APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";Tylko gdybyś tak zrobił to uważaj potem co usuwasz.
Podstawową zasadą jest instalowanie minimum oprogramowania i nie instalowanie programów, które robią to samo co wcześniej zainstalowane.
FreeBSD ma bardzo ciekawy podział, na system i paczki. Gdy paczki sie znudzą robisz
rm -fr / usr/local /var/db/pkg /var/db/ports i już wszystkie paczki masz wyczyszczone i możesz na nowo zainstalować od początku wszystko
. A jak jeszcze trzyma się wszystkie ściągnięte wcześniej paczki na dysku to taka instalacja to chwila ... No ale to już nie linux tylko BSD.
]:->
FreeBSD ma bardzo ciekawy podział, na system i paczki. Gdy paczki sie znudzą robisz
rm -fr / usr/local /var/db/pkg /var/db/ports i już wszystkie paczki masz wyczyszczone i możesz na nowo zainstalować od początku wszystko
]:->