Potrzebuje zrobić klaster na Linuksie. Może być nawet z dwóch komputerów myślałem żeby zrobić to z dwóch maszyn wirtualnych z linuksem na pokładzie ponieważ na co dzień używam Windowsa. To też debian o którym dalej będę pisał został zainstalowany na VirtualBoxie
Znalazłem taki oto opis: http://dokuwiki.pac.com.pl/doku.php?id= ... bian:art38
Jest dość stary ale postanowiłem z nim spróbować
Zainstalowałem tak jak w opisie Debiana Woody. I niestety mam problem z kartą sieciową. Wygląda że system jej nie rozpoznaje. Po wpisaniu komendy lspci otrzymuje:
Kod: Zaznacz cały
00:03.0 Ethernet controller: Intel Corp.: Unknown device 100e (rev 02)
00:03.0 Class 0200: 8086:100e (rev 02)
Za pomocą polecenia modconf dodawałem po kolei wszystkie sterowniki jakie były do obsługi kart sieciowych, kilka nawet się zainstalowało ale nic to nie zmieniło.
W ustawieniach sieci maszyny wirtualnej mam wybraną opcje Bridged Adapter i dalej wcześniej wspomnianą karte sieciową realtek
Czy możecie mi polecić jakiś konkretny sterownik? lub jakieś inne rozwiązanie? żeby to w końcu ruszyło...
To jeszcze wersja kernela:
Linux debian 2.2.20-idepci
hmmm. A może polecicie mi jakiś inny sposób na zrobienie klastra komputerowego?? Nie jestem osobą jakoś wtajemniczoną w Linuksa także najlepiej gdyby nie był to jakoś bardzo skomplikowany sposób aczkolwiek chętnie zapoznam się z każdą propozycją