Server na Debianie i klient VPN-a na Windowsie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
rav

Server na Debianie i klient VPN-a na Windowsie

Post autor: rav »

Witam.
Starałem się znaleźć rozwiązanie mojego problemu przeszukując forum ale nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc.
Mam server na Debianie z jądrem 2.4 który zarządza dostępem do internetu (iptables)dla komputerów w LAN. Klient w sieci lokalnej uruchamiając windowsowego klienta VPN nie może się zalogować do sieci na serwerze w internecie, zwraca komunikat o niemożności otwarcia właściwego portu. Może ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał? Nadmienie że próby puszczenia wszystkiego nie przyniosły również żadnej zmiany.
Proszę o pomoc
joannes

Post autor: joannes »

Jeśli to masz PPTP, to pewnie musisz puścić protokół gre.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

moze na 2 kompie nie masz uruchomionej tej uslugi?
Troche po opisie nie do konca rozumiem.
masz na jednym kompie VPNa i na jakims zdalnym VPNa teraz laczysz sie nimi i nie mozesz sie polaczyc bo wyrzuca komunikat, tak?
Sprawdz czy nie masz zablokowanego porttu na firewallu (jednym i 2) windowsowym tez.
Generalnie posprawdzaj same porty na ktorym sie laczysz krok po kroku czy cos go nie blokuje.
rav

Kiedy router na Debianie nie pośredniczy w połączeniach to dochodzą one do skutku, Kiedy uruchomie go jako pośredniczący, połączenia VPN z mojej sieci lokalnej do srewera VPN w internecie nie dochodzą do skutku. Walczyłem już z portami, ale bez skutku. Nie moge też znaleźć żadnej dokumentacji dotyczącej połaczeń VPN dla Windowsa
stepek
Beginner

wiesz ja mam postawione wszystyko na openVPN i mi dziala (linux winda) a co do tego czy posredniczy czy nie to bym troch epolemizowal bo moge tak skonfigurowac ze nic nie przepusci
rav

Nie rozumiemy sie chyba, Ty jak rozumiem masz server VPN-a, a ja muszę podłączyć się kompem z Windą klientem VPN-a po przez router na Debianie z serverem VPN-a w interku też na windowsie - i to nie idzie. Na pewno coś mam nie tak na Debianie, bo jak go pominę jest ok, tylko nie mam bladego pojęcia co.
stepek
Beginner

Faktycznie sie nie rozumielismy.
Sprawdz na jakich portach sie laczy ten Twoj VPN i czy nie zmienisz mu gdzeis po drodze numerkow IP. Moze powinienes zrobic jakies tunelowanie.
Bo z tego co rozumiem to jest tak ze komp winda w necie, router na debianie (czyli cos powinno sie dziac z numerami IP) i winda (ktora cchesz sie polaczzyc) i teraz z tego co pamietam z konfiguracji to masz okreslony poczatek i koniec VPNa i przy wstawieniu routera powinienes przetunelowac port tak by ten nie szukal na tym kompie koncowki VPNa. Nie wiem czy zrozumiale to napisalem jak nie to opisze na przykaldzie.
rav

Sytuacja jest o tyle ciekawa, iż znalazłem port na którym się łączy i do połączenia dochodzi natomiast nie dochodzi do autoryzacji, prawdopodobnie server żąda połączenia na określonym porcie a mi nie udało się tego wyśledzić i przekierować. Sytaucja ta jest identyczna na drugim takim zestawie
stepek
Beginner

Reki nie dam uciac ale do openVPNa wystarczy jeden port.
Co to za VPN? Sprawdz czy amsz klucze w obu sciezkach.
rav

Połączenie musi być szyfrowane i wymaga bezpiecznego hasła ( cokolwiek dla Windowsa to oznacza) i kiedy odłącze pośrednictwo Debiana jest ok - sorki powtarzam się.
ODPOWIEDZ