Debaian Wheezy- Problem z instalacj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Trats_Hero

Debaian Wheezy- Problem z instalacją obok Win7

Post autor: Trats_Hero »

Witam. Otóż mam problem z zainstalowaniem Debiana na moim komputerze obok windowsa 7. Chcę zaznaczyć od razu, że jestem zielony w sprawach komputerowyc, że tak to nazwę. Dodam jeszcze, że na starym komputerze miałem najpierw zainstalowanego Ubuntu obok XP, a potem Debiana obok XP i można powiedzieć, że w kwestii Ubuntu wszystko było dobrze, a na Debianie miałem małe problemy.
Instalowałem dzisiaj Debiana korzystając z poradnika. Jako, że nie mogłem za cholerę się połączyć z internetem postanowiłem męczyć się z tym już po instalacji systemu. Gdy instalacja dobiegała końca instalator zapytał się mnie czy korzystać z serwerów lustrzanych więc odmówiłem, jako że nie miałem połączenia internetowego. Na sam koniec ujrzałem komunikat o końcu instalacji, ale nie było komunikatu o instalacji GRUBA(w poradniku taki komunikat był), tak więc wziąłem wstecz i kliknąłem"instalacja GRUB". Po zabiegu wyjąłem CD(miałem tylko jedną płytę) i uruchomiłem komputer ponownie. Po uruchomieniu nie było możliwości wyboru systemu lecz uruchomił się Win7. Co zrobiłem źle?? Czemu Debian się nie uruchomił? Dodam, że to już kolejne podejście do instalacji(na nowym komputerze, starego już nie mam), a także dla pewności ściągnąłem inny obraz płyty-różniący się tylko środowiskiem graficznym Gnome( obraz iso amd 64).
-Mam neostrade Livebox 2.0 na wifi( brak możliwości podłączenia kablem) i nie mam pojęcia co zrobić by stworzyć to połączenie internetowe
-Na początku instalacji (coś przy konfiguracji sieci) był komunikat o braku pliku: zd1211/zd1211b_ub_rtl_nic/rtl8168e-3.fw
-Partycja pod Debiana:65 GB. Stworzyłem partycje: /boot, / , przestrzeń wymiany, /home. Wszystkie partycje LOGICZNE [stusując dla pewności większe rozmiary niż jest to w poradniku-nawet dużo większe]
- Po partycjonowaniu był komunikat o braku partycji EFI, ale takiej nie stworzyłem, bo nie było w poradniku
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

zainastaluj pakiet firmware-realtek

jak stworzyłeś partycje ? Dokładny opis
mike26
Beginner

Post autor: mike26 »

Podejrzewam że zainstalowałeś grub na partycji /boot a powinieneś na sda.
Zainstaluj gruba jeszcze raz z jakiejś płytki livecd np. Mint lub LMDE

Jakiś czas temu stworzyłem taki skrypcik do instalacji grub.
Też miałem z tym problemy a żeby w przyszłości się z tym nie męczyć napisałem skrypt :D
Masz osobną partycję /boot także pewnie ci się przyda :D
https://www.dropbox.com/s/t4kp3jm58okgw ... install.sh
Pobierz to albo skopiuj, co do uruchomienia to pewnie wiesz

Kod: Zaznacz cały

su
chmod +x grub-install.sh
./grub-install.sh
Trats_Hero

Post autor: Trats_Hero »

To znaczy, ja już usunąłem debiana i nie mam już go na dysku. Ale jak mam go instalować jeszcze raz to mam tworzyć tę partycję /boot?? Na chwilę obecną nie mam żadnej płytki więc nie zrobię livecd. Podsumowując, to jak mam to zrobić, by działał Debian? :
1 pakiet firmware-realtek
2 zrobić partycje tak jak w poradniku, tylko że bez /boot?
A no i pytanie, jak to jest z neostradą Debianem i tym liveboxem 2.0 jeśli w mojej sytuacji korzystam z wifi tylko i wyłącznie? Są jakieś problemy z połączeniem się z siecią?( chodzi mi już o zainstalowany system, bo w trakcie instalacji nie daję rady się połączyć, gdzieś na forum czytałem że powinno się połączyć komputer kablem a nie przez wifi)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie. Wystarczą 3 partycje.
/
/home
swap

Poczytaj threads/28827-Instalacja-Debiana-obok-Win-7-na-laptopie
ODPOWIEDZ