Czy jest możliwość sprawdzenia ile jest operacji zapisu/odczytu na dysku? Chodzi mi głównie o statystyki np:
wczoraj/tydzień temu (w ciągu miesiąca) było operacji zapisu XXX | odczytu YYY.
Czym można takie rzeczy monitorować i zapisywać?
Dzięki za odpowiedź.
Ilo
Dzięki za odpowiedź.
To chyba nie to, bo Start/Stop Count pokazuje ile razy dysk był startowany/zatrzymany. To nie pokazuje ile operacji było na dysku.
Mam wrażenie, że taka aplikacja nie istnieje, to by musiało być monitorowane przez kernel (tak mi się wydaje).
Generalnie dążę do sprawdzenia "żywotności dysku". Np: Dysk ma X cykli zapisu i odczytu. I dzięki programowi można ocenić "kiedy dysk padnie". Oczywiście to traktuje jako ciekawostkę niż "muszę to mieć". Ale na pewno nie jeden chciałby takie coś sprawdzić.
To chyba nie to, bo Start/Stop Count pokazuje ile razy dysk był startowany/zatrzymany. To nie pokazuje ile operacji było na dysku.
Mam wrażenie, że taka aplikacja nie istnieje, to by musiało być monitorowane przez kernel (tak mi się wydaje).
Generalnie dążę do sprawdzenia "żywotności dysku". Np: Dysk ma X cykli zapisu i odczytu. I dzięki programowi można ocenić "kiedy dysk padnie". Oczywiście to traktuje jako ciekawostkę niż "muszę to mieć". Ale na pewno nie jeden chciałby takie coś sprawdzić.
-
Zainstaluj pakiet sysstat i aktywuj monitorowanie sar'em. Operacje IO możesz monitorować iostat'em lub sar'em - z tym że to zbierać będzie statystyki dopiero od momentu instalacjiVan Pytel pisze:Czy jest możliwość sprawdzenia ile jest operacji zapisu/odczytu na dysku? Chodzi mi głównie o statystyki np:
wczoraj/tydzień temu (w ciągu miesiąca) było operacji zapisu XXX | odczytu YYY.
Czym można takie rzeczy monitorować i zapisywać?
Dzięki za odpowiedź.