Benq P52EG

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
xtomashx

Benq P52EG

Post autor: xtomashx »

Witam wszystkich

Jestem tutaj nowy jak mozna latwo zauwazyc... Niedlugo bede chcial zainstalowac na moim laptopie (benq p52eg) wlasnie Debiana, ale sie zastanawiam czy nie bedzie wiekszych problemow ze sprzetem... W linuxie jestem bardzo zielony i niestety szybko rezygnuje z czegos jezeli mi sie nie udaje... a nie chce sie zrazic do tego systemu... tak wiec mam pytanie... czy ktos uzywa debiana na tym sprzecie lub podobnym ??? jak tak to czy sa jakies problemy ??
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

instalowałem już Debiana na kilku laptopach i o ile nie masz karty wifi to możesz spokojnie instalować i powinno chodzić wszystko, a z kartą to poczytasz na necie, najprawdopodobniej ndiswrapper i po sprawie :) jeśli chodzi o pozostałe urządzenia to nie spotkałem się aby ktokolwiek miał z czymś takim problem :)
xtomashx

No wlasnie niedlugo bedzie mi bardzo zalezec na wifi bo sie przeprowadzam i tam bede miec net bezprzewodowo na laptopie...
Pietruch

Post autor: Pietruch »

Nieco odkopię temat :)
xtomashx poradziłeś sobie z tym lapkiem i Debianem?? Nie było z nim większych problemów? Niedługo planuję go sobie sprawić, i wolałem coś się dowiedzieć :) Bardzo mi zależy na tym, czy np wifi działa 'out of box'(również na netinstall), ponieważ w ten sposób będę łączył się z AP, oraz czasami sama będzie służyć jako AP. Może na forum jest ktoś inny kto miał styczność z taką 'kombinacją' i może się wypowiedzieć?
xtomashx

Najwiecej problemow stwarzaja sterowniki do ati ale da sie zyc z tym... ogolnie jeszcze nie sprawdzalem wszystkich funkcji ale jestem zadowolony... wifi na razie nie mialem okazji sprawdzic ale przy instalacji wykrywa raczej poprawnie sieciowke wiec problemow nie powinno byc..
Pietruch

Ze sterownikami do grafiki to zdaje sobie z tego sprawę :) Z tego co przetestowałeś możesz wymienić co ładnie działa, a co nieco kuleje?
xtomashx

hmm w sumie mi zadne bajery nie potrzebne... z bluetootha nie kozystam ... wifi narazie tez... pilotem tez sie nie bawie... w sumie laptop dziala wiec to juz cos a zapewne i wszystkie funkcje da sie uruchomic...
Pietruch

No dla mnie bt czy pilocik to także zbędność, ale już wifi bardzo się przyda(zarówno do łączenia się z netem jak i służenia jako AP dla konsoli :)
xtomashx

Mysle ze z wifi nie bedzie zadnego problemu bo wykrywa juz przy instalacji karte sieciowa...
ODPOWIEDZ