błądzę po dystrybucjach, przerobiłem już Ubuntu 13 jak i 14 Alpha, Mint MATE, LMDE, elementaryOS, Manjaro. I jak często można spotkać w sieci "I tak wrócisz do Debiana". Idealna dystrybucja dla mnie to elementaryOS bo spełnia moje kryteria: jak najmniejsza ilość softu na start, ja wolę osobiście wybrać przeglądarkę, odtwarzacz filmów, muzyki czy dokumentów. Ładny design, IMO elementaryOS bryluje, schludnie, bez przepychu i estetycznie, po prostu piękne ale Kernel 3.2 co dla mnie nie jest dobre bo mam Radeona HD7850. Przygotowuje się do instalacji Debiana testing z NetInstall, na razie na VirtualBox, a potem na żywca. Już kiedyś instalowałem, ale to za czasów 8600GS Mobile w laptopie. Czyli dawno temu i pewnie dużo się zmieniło.
Zapoznałem się z poradnikami na temat NetInstall, ale mam jeszcze pytania. Jak zainstaluję system podstawowy, xorga, skonfiguruję xorga to czas na instalację MATE, wiem, że będę musiał dodać repozytorium i od razu tu się pojawi problem, nie wiem jak w konsoli nadać wyższy priorytet repozytorium ? Druga sprawa to czy jest jakiś opis, ilustracja czym się różnią:
- mate-core
- mate-desktop-environment
- mate-desktop-environment-extra