Zmiana ubuntu na debiana - co zostawi
Zmiana ubuntu na debiana - co zostawić?
Witam! Planuje na miejscu ubuntu 13.10 zainstalowac debiana 7.2 zostawiając /home. Jakieś katalogi trzeba usunąć z home czy bedzie normalnie dział bez formatowania home?
Czasem jeszcze coś może siedzieć w /root, a także jeśli coś personalizowałeś to może /etc/crontab lub generalnie cron.
Pliki konfiguracyjne jeśli miałeś takowe własnoręcznie zmieniane warto zachować. Np serwer apache czy ftp czy inne takie.
A przy instalacji od razu montujesz home - bez opcji formatowania rzecz jasna.
Pliki konfiguracyjne jeśli miałeś takowe własnoręcznie zmieniane warto zachować. Np serwer apache czy ftp czy inne takie.
A przy instalacji od razu montujesz home - bez opcji formatowania rzecz jasna.
A co mi tam 21 godzina, to napiszę o przewadze świąt wielkanocnych albo na odwrót.
Generalnie zawsze backupuję /etc - bo to po spakowaniu 3MB, ale po co się męczyć jeśli bogiem a prawdą potrzeba zazwyczaj:
passwd, group, shadow, gshadow, crontab ./bacula, i ewentualnie ./apache2 albo ./smb czy co tam akurat serwer robi.
To jak kto ma poukładane. Więc niby można, ale z drugiej strony potem tam śmieci tyle, backupu backupu backupu i nagle 2TB zajęte.
Jak patrzę teraz na serwer plików i to co ludzie mieli bo zgrywam backup totalny to makabra. Pińcet razy to samo.
Generalnie zawsze backupuję /etc - bo to po spakowaniu 3MB, ale po co się męczyć jeśli bogiem a prawdą potrzeba zazwyczaj:
passwd, group, shadow, gshadow, crontab ./bacula, i ewentualnie ./apache2 albo ./smb czy co tam akurat serwer robi.
To jak kto ma poukładane. Więc niby można, ale z drugiej strony potem tam śmieci tyle, backupu backupu backupu i nagle 2TB zajęte.
Jak patrzę teraz na serwer plików i to co ludzie mieli bo zgrywam backup totalny to makabra. Pińcet razy to samo.
@dedito:z pewną dozą uszczypliwości zauważę co już wspomiałem onegdaj:dyskusja o przewadze świąt jednych nad drugimi także jest czysto akademicka.
Chyba zamieniam się w trolla. Pora to skończyć zanim bana dostanę
. Choć może takiego starucha pozostawią w spokoju. Fnmirk przepadł nie ma komu tępić.
No to jak desktop to może pulpit warto zostawić?
A w ogóle to ktoś mi awatara skasował... (ze trzy lata temu przy awari serwera)
Chyba zamieniam się w trolla. Pora to skończyć zanim bana dostanę

No to jak desktop to może pulpit warto zostawić?
A w ogóle to ktoś mi awatara skasował... (ze trzy lata temu przy awari serwera)