Mam GNOME, a chc

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
adam_01001110

Mam GNOME, a chcę zainstalować OPENBOX

Post autor: adam_01001110 »

Witam! Mam takie pytanko, obecnie na moim Debianie Jessie jest standardowe GNOME. Chciałbym zainstalować środowisko OPENBOX, żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce :) ponieważ na zrzutach ekranu w necie często podobał mi się ten wygląd. Czy jak użyję:
apt-get install openbox
to zainstaluje się to środowisko graficzne, czy coś innego muszę wpisać? Sorry, za głupie pytanie, ale jestem nowicjuszem w tych sprawach :o
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tak. I zainstaluj jeszcze obconf obmenu

A usuwasz to gnome czy zostaje?
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

adam_01001110 pisze:Chciałbym zainstalować środowisko OPENBOX, żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce :) ponieważ na zrzutach ekranu w necie często podobał mi się ten wygląd.
Uprzedzam, że to co zobaczysz po jego instalacji będzie dosyć paskudne. :) Wygląd trzeba sobie dostosować.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

no co TY Arni piszesz . Ładne .

Obrazek

menu by Vermaden
Obrazek
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Ja pisałem o domyślnym wyglądzie bez żadnej konfiguracji.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

No tak. Dla mnie OpenBox jest wstrętny. Zdecydowanie wole xfce4

Domyślnie wygląda to tak jakby ikonki pościągał... więc nic ciekawego. Ale lekkie środowisko czasami można skorzystać.
Wolę je jednak bardziej niż fluxboxa...
Awatar użytkownika
adam_01001110

Tzn. Konkretnie chodzi mi o to żeby zrobić sobie proste i przyjemne środowisko do pracy w czarno-ciemnoszarym kolorze (wszechobecna biel wypala mi już oczy). Na openboxa trafiłem przypadkiem i spodobała mi się jego prostota, tutaj przykładów:
http://zenux.ru/media/screenshots/OpenB ... -02-02.png
http://fc06.deviantart.net/fs40/i/2009/ ... Jaanos.png

GNOME czy zostaje? YYYyyy nie wiem. Nie znam się. Jeśli trzeba wywalić, to mogę wywalić (tylko jak?), ale czytałem też gdzieś, że ktoś podczas logowania gość sobie wybierał GNOME, GNOME-CLASSIC i GNOME-OPENBOX. Choć opcja wyboru środowiska podczas logowania jest mi zbędna, wystarczy jak mi jakaś dobra duszyczka napisze jak zmienić środowisko, dalej to już odpowiednią skórkę chyba dam radę sobie zainstalować :)
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Po doinstalowaniu Openboxa w menedżerze logowania powinna automatycznie pojawić się opcja do odpalenia go.
Awatar użytkownika
adam_01001110

OK :) rozumiem, że "apt-get install openbox" nie papsuje mi kompcia, to jutro w wolnej chwili zadziałam w temacie, napiszę jak tylko skończę jaki jest efekt :)
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Nie popsuje. ;) Openbox to jest w sumie menedżer okien tylko, tam niewiele do instalacji będzie.
ODPOWIEDZ