Słabiuśkie. Takie dla zaczynających. wstęp do konfguracjiLisowska001 pisze:Jeśli jesteś osobą początkującą to polecam tutoriale bluemana http://www.blueman.pl/download/pdf/pods ... erwera.pdf sama się na nich uczyłam stawiać VPS'y. Nie znajdziesz tam co prawda wszystkiego, ale dużo Cię naprowadzi, a resztę znajdziesz w google - powodzenia :-)
Aktualna ksi
Dzięki super poradnik! Na pewno się przyda. Po przeglądnięciu nasunęło mi się jedno pytanie.
Pierwszą domenę, powiedzmy główną musimy przekierować adresem IP na nasz serwer a dopiero kolejne przekierowujemy już na DNSy naszego serwera?
I kolejne domeny już przekierowuje na:
ns1.domena_glowna.pl
ns2.domena_glowna.pl
tak?
Pierwszą domenę, powiedzmy główną musimy przekierować adresem IP na nasz serwer a dopiero kolejne przekierowujemy już na DNSy naszego serwera?
ns1.domena_glowna.pl
ns2.domena_glowna.pl
tak?
nie
dla kolejnej domeny tworzysz nowy plik strefy.
content/164-Instalacja-i-konfiguracja-serwera-nazw
dla kolejnej domeny tworzysz nowy plik strefy.
content/164-Instalacja-i-konfiguracja-serwera-nazw
- Lisowska001
Yampress - właśnie o to chodzi, wstęp napisany przystępnym i co ważne dla niektórych ludzkim językiem
Jak opanuje to co jest tam to weźmie się za bardziej fachową literaturę.

Nic nie musimy, co najwyżej możemy, równie dobrze wszystkie domeny możesz sobie skonfigurować na wirtualhostach, a pod adresem IP może być pusto - zależnie jak wolisz. Jeśli nie masz dużo domen to binda sobie (przynajmniej na razie) odpuść. Zagoogluj free dnsndjaro pisze:Dzięki super poradnik! Na pewno się przyda. Po przeglądnięciu nasunęło mi się jedno pytanie.
ns1.domena_glowna.pl
ns2.domena_glowna.pl
tak?