Witam.
Czy ktoś z szanownych użytkowników posiada jakieś informacje na temat oprogramowania, które skataloguje moje (tysiące zdjęć cykane przez żonę) zdjęcia i rozpozna twarze?
Ongiś używałem shotwella spędziłem kilka wieczorów na dodawaniu opisów do zdjęć i ciach mach przy przeinstalowywaniu systemu pliki programu poszły... do cyfrowego piekła.
Shotwell jest sympatyczny ale nie ma (nie znalazłem) opcji rozpoznawania twarzy. Jak widzę to z bezpłatnych programów pozostaje mi tylko walka z Wine i np Picassa ....
Czy jest może jakiś program o możliwościach jakie podałem czy pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość zaparzyć wiadro herbaty i od nowa (sic!) opisywać zdjęcia w Shotwellu?
Wiem, że mogę zainstalować Windowsa (tak posiadam licencje na wszystkie maszyny) na wszystkich laptopach i uruchomić np googlową Picassę, ale dla jednej aplikacji nie bardzo mi się to opłaca.
katalogowanie zdj
- LordRuthwen
- Moderator
- LordRuthwen
- Moderator
-
steb0
- xmaster
- Junior Member
Rozwiązania ala wine w zasadzie nie biorę pod uwagę ze względu na to iż będę to obsługiwał na 3 komputerach. Generalnie nie lubię nie-emulacji.saturno pisze:Picassa jest dostępna w PlayOnLinux.
Odnośnie natywnych programów, to w digiKam jest: Przeglądaj >> Ludzie >> Przeskanuj kolekcję w poszukiwaniu twarzy.
Co do digikam to właśnie się za niego zabieram ale... używam xfce i nie mam najmniejszej ochoty instalować całego KDE dla jednej aplikacji.
Tak wiem ale nie pamiętam czy tak robiłem - to było dawno a zdjęć wciąż przybywa grrr.steb0 pisze:W ustawieniach Shotwell zaznacz: "Zapisywanie etykiet, tytułów i innych metadanych do plików zdjęć"
Ktoś z Was może wie jak ugryźć instalację digikam bez reszty dodatków? Czy muszę zakładać kolejny temat?
EDIT:
DigiKam pracuje na testowej próbce zdjęć (900MB) jak i czy sobie poradzi to dam Wam znać.