Transmission - problem z uprawnieniami nowych katalogów
-
harmichalh
Transmission - problem z uprawnieniami nowych katalogów
Witam. Używam na serwerze klienta transmission jako usługi, która działa w tle. Pliki są zapisywane na dysk do katalogu ABC, który jest udostępniony dla komputerów z Windowsem. Katalog ma ustawione odpowiednie uprawnienia i wszystko działa, wszystkie pobrane pliki mogę czytać i usuwać. Problem pojawia się kiedy jakiś torrent ma w sobie podkatalogi, wtedy mogę tylko odczytywać dane z tych podkatalogów (dostęp do plików mam jako użytkownik XYZ). Jak rozwiązać ten problem? Jak wymusić zapis nowych katalogów z wybranymi uprawnieniami, albo jak dać użytkownikowi XYZ prawa do modyfikacji tych plików (bez dawania uprawnień roota)?
Opcja:
Nie działa z katalogami?https://trac.transmissionbt.com/wiki/EditConfigFiles pisze:
- umask: Number (default = 18) Sets transmission's file mode creation mask. See the umask(2) manpage for more information. Users who want their saved torrents to be world-writable may want to set this value to 0. Bear in mind that the json markup language only accepts numbers in base 10, so the standard umask(2) octal notation "022" is written in settings.json as 18.
-
harmichalh
dodałem grupę debian-transmission użytkownikowi XYZ) ale to też nie pomogło.
Spróbowałem zmienić umask.
Po zmianie wartości na 0 (do testów miał być chmod 777) mam błędy:
W tej chwili po zmianie na umask na domyślną wartość (18) błąd też występuje.
jak rozwiązać ten problem?
Spróbowałem zmienić umask.
Po zmianie wartości na 0 (do testów miał być chmod 777) mam błędy:
Katalog pobranych ma chmod 777. Nie tworzone są podkatalogiError: Permission denied (Katalog pobieranych/nazwa torrentu)
W tej chwili po zmianie na umask na domyślną wartość (18) błąd też występuje.
jak rozwiązać ten problem?
-
harmichalh
Dla ps -aux w polu USER jest 115
W /etc/init.d/transmission-daemon zmienna USER jest ustawiona na debian-transmisson
Struktura folderów do pobierania wygląda tak:
katalog Torrent
-Podkatalog TMP - grupa debian-transmisson, chmod 777
-Podkatalog Pobrane (wcześniej nazwany ABC) - grupa debian-transmisson, chmod 777
W ustawieniach umask jest ustawione na 0.
Problem:
-pojawiają się błędy (tylko dla torrentów z katalogami) na liście w webUI:
Jak rozwiązać ten problem?
W /etc/init.d/transmission-daemon zmienna USER jest ustawiona na debian-transmisson
Struktura folderów do pobierania wygląda tak:
katalog Torrent
-Podkatalog TMP - grupa debian-transmisson, chmod 777
-Podkatalog Pobrane (wcześniej nazwany ABC) - grupa debian-transmisson, chmod 777
W ustawieniach umask jest ustawione na 0.
"umask": 0,
Problem:
-pojawiają się błędy (tylko dla torrentów z katalogami) na liście w webUI:
Na moje oka przyczyną problamów jest to, że Transmission tworzy swoje katalogi katalogi z za małymi uprawnieniami.Error: Permission denied (/mnt/Dysk/Torrent/Pobrane/Torrent1/jakiś plik.mp3)
Jak rozwiązać ten problem?
Spróbuj odpowiedzi z tego tematu: http://askubuntu.com/questions/221081/p ... ion-deamon
-
harmichalh