Samba, debian i sie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
seszu

Samba, debian i sieć

Post autor: seszu »

Witam
Postawiłem debiana 7.2.0 64b do tego SAMBe i ssh do zdalnego zarządzania.
W sieci pracuje parę komputerów z windowsem wykorzystując ten że serwer na debianie jako serwer plików.
Sieć składa się z routera przydzielającego adresy IP oraz switcha w którego jest wpięty router, serwer plików oraz komputery.
Komputery mają przypisane adresy IP na sztywno tak, aby jak router panie to żeby sieć dalej pracowała, a połączenie z serwerem plików nie zerwało.

Mój problem polega na tym, że jak mam przypisane adresy IP na debianie na sztywno, a odłączę router od sieci to zrywa połączenie debian<-->komputery.
Na dodatek jak mam odłączony router od sieci i zrestartuje/włączę debiana to przy starcie zawisa przy wczytywaniu SSH.

zawartość pliku /etc/network/interfaces

Kod: Zaznacz cały

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth1
iface eth1 inet static
    address 192.168.30.6
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.30.1
Czy może ssh przy starcie odpytuje brame?
Cały ruch leci przez brame, dlatego zrywa?
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Ruch w obrębie jednego segmentu sieci/podsieci leci po switchu.
Czy masz reguły w firewallu odwołujące się do nazwy DNS?
Czy gdzieś odwołujesz się do nazwy DNS?
A może nie tu szukać? Może to switch winny. Spróbuj pierwsze sprawdzić ruch klient<->switch<->serwer.
Napisz jaki to model switcha.
SeaDog

Post autor: SeaDog »

Sugerowałbym sprawdzić interfejsy sieciowe po odłączeniu routera. Wyrywkowo, jedna, dwie maszyny + Debian. Puść pinga w jedną i drugą stronę Debian<-->Host. Dziwna sprawa ale wychodzi na to, jakby coś odpytywało router.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

no przecież router jest bramą. Przez niego przechodzi ruch i idzie do innego komputera.

Komputer -> switch -> router -> switch -> inny komputer

A w konfiguracji ssh nie zmieniałeś coś ?
sethiel
Junior Member

Hmm trochę inaczej Yampress - tak czepiając się szczegółów:
Komputer -> switch -> router -> switch -> router -> switch -> inny komputer
bo przecież brama do komunikacji w jednej sieci nie potrzebna w ogóle:
komputer -> switch -> inny komputer
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wychodzi z routera idzie przez switch znowu do routera?
SeaDog

Dokładnie sethiel, wyprzedziłeś mnie a miałem już odpisać :) Yampress, chodzi właśnie o to, żeby wyeliminować router, który mimo wszystko nie jest potrzebny do komunikacji w tej samej sieci. Odpinając router i pingując hosty dowiemy się czy pakiety idą czy też nie. To oczywiście działanie profilaktyczne - 99,9%, że pójdą. Jak nie, hmm... to dziwne. Będziemy się zastanawiać później. Tak w ogóle to przydałaby się tablica routingu z routerem i bez, więc seszu, wrzuć kilka logów.

Kod: Zaznacz cały

#route
Awatar użytkownika
seszu

Post autor: seszu »

SSH jest na domyślnych ustawieniach oprócz portu zmieniłem na własny. Ten serwer jest tylko wykorzystywany do samby.
Switch jest gigabitowy oraz serwer i komputery także mają gigabity. Jaki model to nie pamietam.
Ale zobacze go, może coś innego wstawię.

TYlko nie wiem czemu ten ssh sie tak przywiesza w trakcie startu, w pozostałych moich serwerach tak sie nie dzieje.

hymm serwer jest off teraz, a router to mikrotik.
Może jutro zobacze to podeśle.

Dzięki za odpowiedź
SeaDog

Yampress, Switch to urządzeniepracujące głównie w drugiej warstwie modelu ISO/OSI(łącza danych) i jego zadaniem jest przekazywanie ramkimiędzy segmentami sieci. Host A pingując Host B sprawdza swoją tablicę ARP. Jak nie ma w niej adresu MAC urządzenia sprawdzanego, wtedy odpytuje Switch a ten sprawdza swoją tablicę i jeśli takowy adres ma, odsyła ramkę do Hosta A i ten już wie gdzie słać pakiet zatem router w tym wypadku jest zbędny (ta sama sieć).
Router służy do tego by dostać się do innej sieci/podsieci. Czyli jeśli ja mam UPC a Ty załóżmy NEO i chciałbym Ci wysłać jakiś plik, wtedy potrzebne są routery, które dokonają routingu.
sethiel
Junior Member

Hmm, chyba 6 ostatnich postów można potraktować żartobliwie. Raczej spodziewam się że powinniśmy wiedzieć co to router a co to switch...
Ale wracając do tematu sam się wmanewrowałem w maliny i napisałem nie to co myślałem.
jest:
Komputer -> switch -> router -> switch -> router -> switch -> inny komputer
powinno być:
Komputer -> switch -> router_1 -> chmura -> router_2 -> switch -> inny komputer

Co do "dziwnego zachowania" z tematu to można go uzyskać np tak:
Komputer -> switch vlan10 -> router vlan10 -> router vlan 20 -> switch vlan 20 -> inny komputer
Wtedy podsieć ta sama może być a już router potrzebny do komunikacji pomiędzy vlanami - i np firewall na nim aby porozdzielać segmenty sieci.

Więc seszu pytanie - konfiguracja sieci robiona przez ciebie, czy też zastana po zmianach personalnych - żeby było jasne czy wiesz co piszesz czy też tylko się domyślasz.
ODPOWIEDZ