[+] Jakie modele ADSL2+ na Debiana Wheezy?
-
[+] Jakie modele ADSL2+ na Debiana Wheezy?
Witam,
Proszę o radę jaki najlepiej modem wybrać spośród poniższych na Debiana Wheezy 64bit (chodzi o to, żeby działał stabilnie), będę używać Neostrady do 10Mb/s:
- ZTE ZXDSL 831AII COMBO
- Sagem F@st 1201 COMBO
I jeszcze bardzo zielone pytanie, bo przez całe życie łączyłem się z internetem przez stary modem speedtouch330: Skoro zainstaluje minimalną wersję systemu (tylko tryb tekstowy) to z automatu będę miał już połączenie i potem sobie ładnie dociągnę środowisko graficzne, czy po podpięciu modemu do kompa będę musiał coś jeszcze robić w trybie tekstowym, zanim będzie działać połączenie internetowe?
Proszę o radę jaki najlepiej modem wybrać spośród poniższych na Debiana Wheezy 64bit (chodzi o to, żeby działał stabilnie), będę używać Neostrady do 10Mb/s:
- ZTE ZXDSL 831AII COMBO
- Sagem F@st 1201 COMBO
I jeszcze bardzo zielone pytanie, bo przez całe życie łączyłem się z internetem przez stary modem speedtouch330: Skoro zainstaluje minimalną wersję systemu (tylko tryb tekstowy) to z automatu będę miał już połączenie i potem sobie ładnie dociągnę środowisko graficzne, czy po podpięciu modemu do kompa będę musiał coś jeszcze robić w trybie tekstowym, zanim będzie działać połączenie internetowe?
Obydwa urządzenia to routery lub mogą pracować jako routery. Czyli możesz połączyć się z nimi przez lan za pomocą karty sieciowej, więc rodzaj systemu operacyjnego nie ma znaczenia. Obydwa urządzenia trzeba najpierw skonfigurować, a do tego wymagana jest przeglądarka internetowa.
Ustaw odpowiednio router a Debian sam skonfiguruje sobie połączenie.
Co do stabilności to nie wiem który lepszy, bo żadnego nie używałem. Moim zdaniem to są tak proste urządzenia (bez wifi, ani dodatkowych opcji), że obydwa powinny działać stabilnie.
Ustaw odpowiednio router a Debian sam skonfiguruje sobie połączenie.
Co do stabilności to nie wiem który lepszy, bo żadnego nie używałem. Moim zdaniem to są tak proste urządzenia (bez wifi, ani dodatkowych opcji), że obydwa powinny działać stabilnie.
-
Wklej nazwy modemów w google i zobacz instrukcje konfiguracji. Przy połączeniu przez lan potrzebna jest przeglądarka internetowa. Nie wiem czy tekstowa przeglądarka wystarczy.
http://www.orange.pl/kid,4002313894,id, ... ticle.html
Edycja: Dodam tylko że chodzi tu o konfigurację na początku (po wyciągnięciu modemu z pudełka). Raz skonfigurowany modem powinien dalej działać sam.
http://www.orange.pl/kid,4002313894,id, ... ticle.html
Edycja: Dodam tylko że chodzi tu o konfigurację na początku (po wyciągnięciu modemu z pudełka). Raz skonfigurowany modem powinien dalej działać sam.
To żaden z powyższych." pisze:żeby działał stabilnie
Poszukaj na forum tematów o ruterach.
Ps. threads/27740-Ruter-pod-neostrad%C4%99- ... -15-stacji
Bez przesady. W tamtym temacie polecają urządzenia za 300zł i więcej. Po co? Z tematu wynika, że autor potrzebuje modemu do jednego komputera po kablu. Bez wifi i dodatkowych bajerów.fnmirk pisze:Ps. threads/27740-R...%82o-15-stacji
Wcześniej miałem urządzenie ZTE od Orange, nie pamiętam modelu (z przełącznikiem 4-ro portowym i wifi) i działało to bez problemowo. Teraz stoi u siostry która korzysta tylko po wifi i jak dotąd się nie skarżyła.
Ja mam teraz f@st 3764 z neostradą fiber 40MB/s (VDSL) i też nie mam żadnych problemów.
W obydwóch przypadkach sieć składała się z 2-ch komputerów po lanie i 2-ch urządzniach po wifi (laptop i smartphon).
Moim zdaniem to bardzo nieaktualna opinia, że sprzęt od operatora jest z definicji zły. Jak wcześniej napisałem zawsze korzystałem ze sprzętu od operatora i nie miałem problemów. Kiedyś może tak było, dzisiaj już tak nie jest. Mało kto narzeka na stabilność tego typu urządzeń, zazwyczaj narzekania dotyczą zasięgu wifi, ale tego przypadku problem nie dotyczy. Na miejscu autora przejrzałbym opinie o tym sprzęcie w internecie i wybrał jeden - to są tak proste urządzenia, że ich koszt nie powinien przekraczać 40 - 50 zł. Możliwe, że to jakaś promocja za 1zł. Jak będą problemy to zawsze można kupić alternatywę za jakieś 70zł.
-
Jeżeli wszystko jest po lanie i na routerze skonfigurowałeś dhcp to powinno.
Uzupełnij informacje: threads/12771-Zakładając-temat-przeczyt ... #post81406
Uzupełnij informacje: threads/12771-Zakładając-temat-przeczyt ... #post81406