[+] " *** No rule to make target `oldconfig' " - kompilacja metod
-
- Beginner
Kod: Zaznacz cały
7z x ./nazwa_pliku.zip
Everything is Ok
Folders: 2995
Files: 43027
Size: 591274379
Compressed: 170085656
cloudbuster, jak przeglądam ten temat to cały czas pojawia Ci się błąd numer 2 i następuje przerwanie procesu kompilacji.
Wspomniany błąd pojawia się najczęściej kiedy w systemie brakuje jakiś pakietów spełniających zależności procesu kompilacji. Wielokrotnie już o tym napisałem na forum co należy zrobić aby system był kompletnie przygotowany do kompilacji.
Debian posiada odpowiednie narzędzia do rozwiązywania takich problemów.
Np.:
threads/16688-iptables-i-dpkg-buildpack ... post107471
threads/12871-instalowanie-apt-get-sour ... #post82060
To są przykłady dotyczące innych pakietów. W przypadku jądra postępujemy w podobny sposób. Najlepiej sprawdzić system na bazie źródeł aktualnie używanej wersji jądra dystrybucyjnego.
Jeżeli kompilacja jadra z opcjami domyślnymi przejdzie bezproblemowo to przystępujemy do właściwej kompilacji.
Wspomniany błąd pojawia się najczęściej kiedy w systemie brakuje jakiś pakietów spełniających zależności procesu kompilacji. Wielokrotnie już o tym napisałem na forum co należy zrobić aby system był kompletnie przygotowany do kompilacji.
Debian posiada odpowiednie narzędzia do rozwiązywania takich problemów.
Np.:
threads/16688-iptables-i-dpkg-buildpack ... post107471
threads/12871-instalowanie-apt-get-sour ... #post82060
To są przykłady dotyczące innych pakietów. W przypadku jądra postępujemy w podobny sposób. Najlepiej sprawdzić system na bazie źródeł aktualnie używanej wersji jądra dystrybucyjnego.
Jeżeli kompilacja jadra z opcjami domyślnymi przejdzie bezproblemowo to przystępujemy do właściwej kompilacji.
-
- Beginner
fnmirk, robiłem już to i raz mi wyszło. Postępowałem tylko wg tego, co tu napisane. Wygląda mi na to, że nie mogę z jakiegoś zagadkowego powodu dobrze pobrać archiwum.
Rafał_F, robię jak Ty, 7zip się otwiera i...
Szukając już przyczyny, w najbardziej idiotycznych miejscach zapytam jeszcze o to, czy archiwum ściągnąłeś ze strony https://github.com/linux-sunxi/linux-sunxi, klikając w ikonkę zaznaczoną na zrzucie ekranu w pliku:
Rafał_F, robię jak Ty, 7zip się otwiera i...
Can not open file as archive
cloudbuster, jeżeli występuje taki problem jak np. u Ciebie, że po pewnych operacjach nie działa coś poprawnie w systemie. Z czym nie można się uporać w prosty sposób, to w takiej sytuacji korzystamy z jakiejś dystrybucji narzędziowej Linuksa:
threads/9479-Dystrybucje-narz%C4%99dzio ... #post61503
Najlepiej opartej na Debianie np. grml i sprawdzamy na niezależnym systemie jakie popełniliśmy błędy, że coś nie działa.
W przypadku dystrybucji livecd możemy pracować, w trakcie danej sesji, jak na normalnym systemie. Instalować programy usuwać itp. Z wyjątkiem programów wymagających restartu systemu.
threads/9479-Dystrybucje-narz%C4%99dzio ... #post61503
Najlepiej opartej na Debianie np. grml i sprawdzamy na niezależnym systemie jakie popełniliśmy błędy, że coś nie działa.
W przypadku dystrybucji livecd możemy pracować, w trakcie danej sesji, jak na normalnym systemie. Instalować programy usuwać itp. Z wyjątkiem programów wymagających restartu systemu.
Tak, u mnie to archiwum rozpakowało się bez problemu. Suma md5:
Możesz ją obliczyć w ten sposób:
698e806c4863f3ddc18e804df925322d ./linux-sunxi-sunxi-3.4.zip
md5sum ./linux-sunxi-sunxi-3.4.zip