Po aktualizacji telefon z Androidem nie jest wykrywany przez KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Po aktualizacji telefon z Androidem nie jest wykrywany przez KDE

Post autor: giaur »

Witam.

Rzecz stała się po którejś z ostatnich aktualizacji. Po podłączeniu telefonu, w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

[ 1637.697094] usb 3-1: new high-speed USB device number 4 using ehci-pci[ 1637.811990] usb 3-1: New USB device found, idVendor=0bb4, idProduct=0001
[ 1637.811996] usb 3-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[ 1637.812014] usb 3-1: Product: Lenovo A820
[ 1637.812018] usb 3-1: Manufacturer: Lenovo
[ 1637.812022] usb 3-1: SerialNumber: 0123456789ABCDEFG
[ 1637.812678] usb-storage 3-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 1637.813649] scsi6 : usb-storage 3-1:1.0
[ 1638.816846] scsi 6:0:0:0: Direct-Access     Linux    File-CD Gadget   0000 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1638.817317] scsi 6:0:0:1: Direct-Access     Linux    File-CD Gadget   0000 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1638.817718] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 1638.818053] sd 6:0:0:1: Attached scsi generic sg3 type 0
[ 1638.825795] sd 6:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[ 1638.826545] sd 6:0:0:1: [sdc] Attached SCSI removable disk
root@debian:/home/michal2# 
Czyli nie ma żadnego błędu, a w kde nie pojawia się monit o nowych urządzeniach. Co ciekawe, gdy napiszę w konsoli coś w tym stylu:

root@debian:/home/michal2# mount /dev/sdb
mount: can't find /dev/sdb in /etc/fstab or /etc/mtab
Komunikat mnie nie dziwi, ale w tym momencie w kde pojawia sie pierwsze urządzenie (w tym wypadku karta sd). A gdy napiszę, analogicznie:

root@debian:/home/michal2# mount /dev/sdc
mount: can't find /dev/sdc in /etc/fstab or /etc/mtab
...to pojawia się monit o drugim urządzeniu (pamięć telefonu).

Dodatkowo, wydanie polecenia:

udisks --enumerate
też powoduje, że wyskakuje w kde monit o nowych urządzeniach (2 partycje z telefonu).

Co dziwniejsze, "normalne" dyski zewnętrzne na usb - nawet takie z 2 partycjami, działają dobrze. Przedtem telefon działał też dobrze, jak też i dobrze działa na komputerze z Windows. Oczywiście telefon jako pamięć masowa.

Czy macie pomysł o co może chodzić? Debian Sid, jądro 3.12 z aptosida.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:

root@debian:/home/michal2# mount /dev/sdb
mount: can't find /dev/sdb in /etc/fstab or /etc/mtab
W taki sposób na pewno go nie zamontujesz. Jeżeli już tak próbujesz to musisz podać numer partycji. Jeżeli jest to karta pamięci (jako całość - tak podaje dmesg) to musisz to zrobić np. tak:

mount /dev/sdb1 /mnt/sdb1 | mkdir /mnt/sdb1
Dodałem sekwencję tworzenia punktu montowania gdyby go nie było.
giaur
Member

Wiem jak zamontuję. Chodzi o to że nie chcę montować z konsoli tylko żeby wykrywał nowe urządzenie pamięci w KDE tak jak powinno być. Te komunikaty podałem tylko po to, żeby zwrócić uwagę że wydaniu tych komend coś się odświeża i dopiero wtedy pojawia się monit o nowym urządzeniu w kde - nawet wtedy, gdy podam bzdurną komendę w konsoli, czyli taką która nie spowoduje zamontowania.

Pytanie co się skiepściło że już nie działa tak jak powinno w kde. A nie jak zamontować w konsoli bo to wiem. Udisk się ostatnio nie aktualizował, ale patrzę że wchodzi powoli kde 4.11 i to chyba po tej aktualizacji przestało działać.
fnmirk
Senior Member

Ale udisk ma w zależnościach dużo pakietów mających wpływ na politykę komunikacji ze strony procesów nieuprzywilejowanych do procesów uprzywilejowanych.
http://packages.debian.org/sid/udisks
giaur
Member

Zgadza się, ale to jakoś nie naprowadza mnie na to jak namierzyć problem. Tym bardziej że normalny pendrive wtykany do usb działa dobrze, a telefon nie. Jestem w kropce.
fnmirk
Senior Member

Widzę coś takiego w repozytorium:
http://packages.debian.org/sid/usb-modeswitch

Sprawdź w tym kierunku.
giaur
Member

Nie szukałbym w tym kierunku. To bardziej już związane z udisks albo udev. Gdyby był to problem z przełączeniem trybu usb to telefonu w ogóle nie dałoby się zamontować, nawet w konsoli bo ustawiony by był nieprawidłowy tryb usb (np serial zamiast usb storage). Tu pod tym względem wszystko jest ok, coś chyba z kde się pokiełbasiło albo z jakimś innym demonem działającym "wyżej" - na poziomie gui. Podejrzewam udisks albo któres z jego zależności.

Cóż, sprawa nierozwiązana.
fnmirk
Senior Member

Ja bym sprawdził i zaktualizował:

lsub
updat-usbids
Listę urządzeń usb znajdziesz w:

/var/lib/usbtils/usb.ids
lub:

/var/lib/usbtils/usb.ids.gz

Możesz poszukać ale jest trochę szukania:

/var/log/dpkg.log.1
/var/log/dpkg.log.2

/var/log/apt/history.log.1.gz
...
Jak używasz aptitude:

/var/log/aptitude.1.gz
...
gryglu

Post autor: gryglu »

Witam jako że jest to chyba mój pierwszy wpis na tym forum to należało by się przywitać.
Natrafiłem na ten wątek, ponieważ miałem ten sam problem z montowaniem karty pamięci w telefonie. Od kilku lat przeglądam wasze wpisy i się od was uczę obsługi linuxa, za co dzięki. Wracając do tematu mój system (też aptosid-kde) już liczy sobie parę lat i od czasu instalacji do dziś wiele się zmieniło. Rozwiązaniem problemu przynajmniej u mnie było usunięcie hala, hal-info, libhal1, libhal-storage1, zainstalowanie udisks którego nie miałem, wszystkich pakietów sugerowanych i rekomendowanych (tak na wszelki wypadek co by czegoś nie brakło :p ). Po tych zabiegach telefon montuje się normalnie bez konieczności klepania komendy udisks --enumerate. Trochę późno ale może komuś to pomoże, może ktoś bardziej zaawansowany w linuxie wyjaśni dlaczego hal "blokował" odświeżanie listy urządzeń ponieważ samo doinstalowanie udisks nic nie zmieniało.

Edit: Niestety po restarcie nie działa, dopiero po wydaniu komendy udisks --enumerate odświeża i mogę montować/ od montować swój telefon normalnie bez tej komendy do ponownego restartu. No i D__a a myślałem ze zabłysnę ;)
giaur
Member

Na pocieszenie powiem że ja także problemu nie rozwiązałem...
ODPOWIEDZ