[+] VNC i SSH jak skonfigurowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bladyziom

[+] VNC i SSH jak skonfigurować?

Post autor: bladyziom »

Witam!

Zaczynam swoją przygodę Linuksem, wybrałem Debiana jako swój serwer domowy do między innymi pobierania plików, DLNA itp.

Wszystko udało mi się skonfigurować, VNC i ssh również ale tylko lokalnie.

Nie mogę sobie poradzić z dostaniem się na serwer z zewnątrz, mam internet od lokalnego dostawcy, nie NEO, czyli IP mam stałe, w ruterze dodałem porty od 5800-5901, VNC zgłasza się bodajże pod 5901, ale czy tylko ta konfiguracja wystarczy? czy muszę u swojego dostawcy prosić o odblokowanie któregoś portu? wolałbym jakoś sam to skonfigurować.

I jak to wygląda w praktyce, jaki adres będę musiał wpisać w VNCviewer i/lub putty? Z zewnątrz tzn. z innego miasta, lokalnie działa to pod danym IP np. 192.168.1.111, taki ustawiłem w ruterze na stałe pod ten MAC adres karty sieciowej serwera.

Kod: Zaznacz cały

Linux debian 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.51-1 i686 GNU/Linux
i386

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Popraw napisany tekst tak aby można go było łatwiej czytać. Sprawdź do czego służy akapit.

Przejrzyj:
threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406
i uzupełnij informacje. Użyj znaczników code.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Żeby się połączyć z zewnątrz to przede wszystkim musisz wiedzieć jakie masz zewnętrzne IP - to możesz sprawdzić na ruterze albo na jakiejś stronie typu http://www.whatismyip.com/ .
Co do ssh - musiałbyś na ruterze przekierować jakiś tam wybrany sobie port na port, na którym działa ssh - czyli 22. Dajmy na to, że wybierasz sobie port 12345, to żeby się teraz połączyć z zewnątrz ze swoim komputerem to wpiszesz:

Kod: Zaznacz cały

ssh TWOJE_IP -p 12345
I już. Z VNC pewnie podobnie, choć nigdy nie testowałem, bo nie było mi potrzebne.
bladyziom

post do usunięcia
bladyziom

Spróbuję w takim razie tak. Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że się uda, bo do tej pory wpisywałem wszystkie adresy z rutera właśnie i żaden nie działał, ale nie było tak tego IP co na wspomnianej stronie.

Przeglądam ustawienia rutera, chodzi o zakładkę: ,,port triggering''. W ,,trigger port'' wpisuję właśnie 22, a w ,,incoming ports'' - 12345, czy tak? W ,,virtual servers'' mam zostawić przedział od 5800-5901?

I jeszcze jedno, na stornie:
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/

można sprawdzić otwartość portów, jak wpisuję np. 12345 lub jakikolwiek inny port to mam zamknięty, czy to ma znaczenie w tym wszystkim?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Jaki masz model tego routera? Albo podaj zrzut ekranu z konfiguracji tych portów chociaż.
bladyziom

Ruter to TP-LINK TL-WR542G. Poniżej zrzuty ekranu z obu zakładek.
port triggering.jpg
port triggering.jpg
Załączniki
virtual servers.jpg
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Nie wiem czy dobrze myślę, ale bym ustawił jeszcze jeden taki wirtualny serwer z portem 12345 właśnie.
bladyziom

Dodam w taki razie jeszcze jeden taki wirtualny serwer, jutro po testuje i zobaczę co z tego będzie.

Dodane:
Udało się połączyć. Wpisałem IP ze strony http://www.whatismyip.com/ i swój port i łączy się VNC i SSH. Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ