DeViolOs - dystrybucja oparta o Debiana stabilnego

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
controles

DeViolOs - dystrybucja oparta o Debiana stabilnego

Post autor: controles »

Witam was drodzy użytkownicy Debiana.
Zapraszam na stronę poświęconą dystrybucji opartej o debiana w wersji stabilnej.
http://www.deviolos.boo.pl
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Jaki jest cel tej dystrybucji?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Chcą dorównać Ubuntu.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Zmianą tapety nie stworzysz dystrybucji.
controles

Rafał_F "Jaki jest cel tej dystrybucji? "
Niektórzy użytkownicy debiana, którzy są obeznani w systemie linux, także mogą zadać pytanie w jakim celu jest tworzone Ubuntu(Polska wersja Ubuntu), Kubuntu, Xubuntu itp.
DeViolOs jak i inne dystrybucje linux oparte o debiana mają pomóc wejść w świat linuxa osobom początkującym, jak i tym bardziej zaawansowanym. Nie każdy umie, ma czas dostosowywać system do najbardziej odpowiadającym jego wymaganiom. Każdy ma wybór i prawo korzystać ze swojej ulubionej dystrybucji linuxa.

mati75 "Zmianą tapety nie stworzysz dystrybucji. "
- mati75 chyba nie zajrzałeś w ogóle na stronę projektu - wiedziałbyś wtedy że jest dużo zmian w stosunku do standardowego debiana. Przeglądając fora widzę że masz dużo "jadu" w sobie i każdego atakujesz. Taka chyba Twoja natura ;)
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Jaki tam jest manager okien zastosowany?
controles pisze:Niektórzy użytkownicy debiana, którzy są obeznani w systemie linux, także mogą zadać pytanie w jakim celu jest tworzone Ubuntu(Polska wersja Ubuntu), Kubuntu, Xubuntu itp.
DeViolOs jak i inne dystrybucje linux oparte o debiana mają pomóc wejść w świat linuxa osobom początkującym, jak i tym bardziej zaawansowanym. Nie każdy umie, ma czas dostosowywać system do najbardziej odpowiadającym jego wymaganiom. Każdy ma wybór i prawo korzystać ze swojej ulubionej dystrybucji linuxa.
Nie wiem w jakim celu powstały, problem w tym, że jak ktoś już użytkował jakiś system, to ma już pewne ustawienia z dogmatu, ja działając wcześniej na Slackware, potem LinuxMint, potem Debian cały czas miałem te same preferencje i ustawienia jeszcze ze Slackware, bo po co się męczyć skoro można?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

controles pisze:Niektórzy użytkownicy debiana, którzy są obeznani w systemie linux, także mogą zadać pytanie w jakim celu jest tworzone Ubuntu(Polska wersja Ubuntu), Kubuntu, Xubuntu itp.
A wiesz ile jest takich dystrybucji? https://www.google.pl/search?client=ope ... gest&psj=1 Nie Ty pierwszy na to wpadłeś, więc nie wróże temu projektowi dużego sukcesu.
controles pisze: - mati75 chyba nie zajrzałeś w ogóle na stronę projektu - wiedziałbyś wtedy że jest dużo zmian w stosunku do standardowego debiana. Przeglądając fora widzę że masz dużo "jadu" w sobie i każdego atakujesz. Taka chyba Twoja natura ;)
Zajrzałem, a nawet ściągnąłem obraz. Jeśli zmianą jest dodanie docka z lewej strony który przysłania ikony na pulpicie to jest duża zmiana to naprawdę możesz być z siebie dumny. Nie mam dużo jadu, tylko widząc tego typu projekty śmiać mi się chce. Mam dość duże doświadczenie w tworzeniu dystrybucji, wow, ona ma nawet pierwsze miejsce na distrowatch!!!!1111 Po prostu czytając temat taki jak ten, chce dotrzeć do autora aby się obudził, bo świata nie zawojuje. Byli już tacy przed nim co na ten temat wpadli. Chcesz coś tworzyć, pomóż np. przy pakietach gnome w Debianie.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

W sumie widzę, że dystrybucja głownie kierowana do początkujących użytkowników Linuksa, bo osoby zaczynające przygodę z Debianem przeważnie wiedzą już to i owo i raczej wybiorą właśnie go, a to co jest w tamtej dystrybucji to kwestia kilku minut i mam to samo w Debianie. Pytanie brzmi, dlaczego ktoś początkujący miałby wybrać właśnie tą dystrybucję, a nie przykładowo Ubuntu z ppa i masą innych udogodnień.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tworzenie dystrybucji Linuksa dziś to zazwyczaj tworzenie Linuksa tylko dla siebie. Małe wsparcie, słabiutki, wolniutki rozwój, niska liczba użytkowników zamykająca się głównie na twórcach projektu itp.

Debian ma tysiące developerów, jest jedna z najstarszych dystrybucji.
Ma ogromne wsparcie/zaplecze/dokumentacje i mógłbym wymieniać i wymieniać co jeszcze. Poszczególne projekty o otwartym kodzie tworzą paczki pod Debiana. Tworzenie kolejnego Debiana ma nikłe szanse powodzenia.

Nikogo już nie rusza kolejna dystrybucja Debiana, która oferuje zmieniony wygląd w stosunku do Debiana oryginalnego.

W sumie nie macie nic nowego /ciekawego do zaoferowania.

Jako architekt systemowy, znający kilka systemów Windows, Linux, BSD, Unix mogę powiedzieć:
"Szkoda czasu panowie i panie. Dołączcie lepiej do społeczności Debiana i tam pomagajcie. Projekt upadnie szybko. Bo jest SŁABIUTEŃKI".
controles

Debian ma tysiące developerów, jest jedna z najstarszych dystrybucji.
Ma ogromne wsparcie/zaplecze/dokumentacje i mógłbym wymieniać i wymieniać co jeszcze. Poszczególne projekty o otwartym kodzie tworzą paczki pod Debiana. Tworzenie kolejnego Debiana ma nikłe szanse powodzenia.
A czy my tworzymy oddzielną dystrybucję Debiana?
Więc według Ciebie Aptosid, Gmrl, Knoppix itd. to kolejny Debian ze swoimi paczkami?
Nikogo już nie rusza kolejna dystrybucja Debiana, która oferuje zmieniony wygląd w stosunku do Debiana oryginalnego.

W sumie nie macie nic nowego /ciekawego do zaoferowania.

Jako architekt systemowy, znający kilka systemów Windows, Linux, BSD, Unix mogę powiedzieć:
"Szkoda czasu panowie i panie. Dołączcie lepiej do społeczności Debiana i tam pomagajcie. Projekt upadnie szybko. Bo jest SŁABIUTEŃKI".
A czy nie uważasz, że tworząc tą dystrybucję należymy do społeczności Debiana?
Dla Ciebie może i nie mamy nic ciekawego do zaoferowania, ktoś inny stwierdzi inaczej.
Poza tym kto powiedział, że nie będziemy wydawać kolejnych wersji, zawierających nasze wersje programów, które ułatwią pracę początkującym użytkownikom.
ODPOWIEDZ