Kwadratowe okna w programach gnome*
Kwadratowe okna w programach gnome*
Witam.
Mam zainstalowane środowisko graficzne MATE ( lightdm "jeśli to ma coś do znaczenia").
Zainstalowałem sobie kilka programów z gnome np. gedit, gpk-application (byłbym wdzięczny za podanie odpowiednika dla mate). Czy też evolution w tych programach widoczne są kwadratowe okienka, przyciski.
Jak to naprawić aby wyglądało tak jak w innych programach?
Mam zainstalowane środowisko graficzne MATE ( lightdm "jeśli to ma coś do znaczenia").
Zainstalowałem sobie kilka programów z gnome np. gedit, gpk-application (byłbym wdzięczny za podanie odpowiednika dla mate). Czy też evolution w tych programach widoczne są kwadratowe okienka, przyciski.
Jak to naprawić aby wyglądało tak jak w innych programach?
A ja jeszcze raz nie w temacie, ale polecam Ci xfce. Z tego co widzę, to stara gwardia używa właśnie tego środowiska i ma ono bardzo dobre wsparcie. Nigdy nie pokusiłbym się na instalowanie jakiegokolwiek forka standardowych pełnych xorgów. Moje zdanie jest takie, jeżeli Debian dołącza cztery alternatywy, to są one maksymalnie sprawdzone i mają najlepsze wsparcie ze strony tej społeczności co się naprawdę czasami bardzo przydaje i tylko ich używam na tym systemie. A użytkowanie w zależności od systemu operacyjnego różni się znacznie. Przykładowo, ja używam od niedawna Debiana z lxde i mam kilka problemów, których nie miałem na innych dystrybucjach z tym środowiskiem.
Musisz zmienić motyw.
W Mate prawym klawiszem na pulpicie -> Zmień tło pulpitu -> motyw
Tu albo wybierasz motyw z listy motywów albo sam sobie dostosowujesz wygląd klikając przycisk dostosuj.

W xfce to samo trzeba dostosować wygląd. A padłeś w xfce na konfiguracji paneli.
Tak się usuwa xfce4
Jeśli zainstalowałeś wg mojego przepisu. Jeśli z pomocą metapaczki to trochę śmieci jeszcze zostanie.
W Mate prawym klawiszem na pulpicie -> Zmień tło pulpitu -> motyw
Tu albo wybierasz motyw z listy motywów albo sam sobie dostosowujesz wygląd klikając przycisk dostosuj.

W xfce to samo trzeba dostosować wygląd. A padłeś w xfce na konfiguracji paneli.
Tak się usuwa xfce4
Kod: Zaznacz cały
aptitude purge xfce4~i ~sxfce4~i
aptitude purge thunar thunar-data
Dziękuję. Widzę, że rozwiązanie jest bardziej złożone gdyż do krawędzi okien trzeba dobierać elementy sterujące lub cały motyw.
Xfce instalowałem wg zaleceń wikibooks
Xfce instalowałem wg zaleceń wikibooks
Kod: Zaznacz cały
aptitude install xfce4 thunar-archive-plugin xfprint4 xfce4-terminal desktop-base xscreensaver xfwm4-themes
Nic trudnego, albo wybierasz sam motyw już stworzony albo sobie z "kawałków" dostosowujesz co jest lepsze. Każdy element masz jak chcesz
To ja polece Ci swój opis entries/164-Tak-stało-się-Czyli-xfce-4- ... -Rewolucja
To ja polece Ci swój opis entries/164-Tak-stało-się-Czyli-xfce-4- ... -Rewolucja
Powiem, że wygląda to ciekawie, opis jest dokładny co i jak zrobić z kilku odnośników w opisie korzystałem.
Rozumem, że nie wszystkie rzeczy które instalowałeś są potrzebne, nie przepadam za operą więc instalacja jej oraz dodanie klucza opery nie jest potrzebne ale to raczej mało istotne.
Jak dla mnie wygląd mate jest bardziej podobny do gnome 2 http://www.4shared.com/photo/33HhvM3P/zrzut_ekranu.html no i z wyjątkiem karty sieciowej mam prawie wszystko zrobione.
Konfigurować to wszystko od nowa? człowiek z natury jest leniwy a ja tym bardziej
Zobaczę na virtualboxie albo w/g twojego opisu zrobię bakcup systemu i jakby co to przywrócę obecny stan.
Rozumem, że nie wszystkie rzeczy które instalowałeś są potrzebne, nie przepadam za operą więc instalacja jej oraz dodanie klucza opery nie jest potrzebne ale to raczej mało istotne.
Jak dla mnie wygląd mate jest bardziej podobny do gnome 2 http://www.4shared.com/photo/33HhvM3P/zrzut_ekranu.html no i z wyjątkiem karty sieciowej mam prawie wszystko zrobione.
Konfigurować to wszystko od nowa? człowiek z natury jest leniwy a ja tym bardziej

Tak jak napisałeś.
"...w razie jakby co supermen z MO, kapitan Żbik pomoże Ci..."
Xfce ładnie otwiera okna programów i gtk i qt.
Kopia zapasowa według mojego przepisu: entries/159-P...459
- Bez dodania repozytorium opery.
- Bez dodania klucza opery.
- Bez instalacji opery.
- Ja nie instaluję icedove i iceweasela tylko firefoxa i thunderbirda wg przepisu niejakiego Yampressa.
entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-innych-galęziach
I działa świetnie
"...w razie jakby co supermen z MO, kapitan Żbik pomoże Ci..."
Xfce ładnie otwiera okna programów i gtk i qt.
Kopia zapasowa według mojego przepisu: entries/159-P...459
Dobrze, że zrobiłem sobie kopie zapasową systemu (:
Co do xfce przypominają mi się stare czasy "wojny" KDE vs GNOME gdy jeden drugiego na siłę przekonywał jak dobre jest ich środowisko.
Powiem tak, jeden lubie KDE drugi xfce a mi do gusty przypadł MATE.
Może i xfce jest bardziej podobne w obsłudze do gnome2 ale strasznie dużo tam zabawy z wyglądem systemu "wygląd systemu to wygoda obsługi", trochę denerwuje mnie to małe menu w którym trzeba szukać potrzebnych mi programów.
Na razie zostaje przy MATE, może kiedyś przejdę na xfce.
Co do xfce przypominają mi się stare czasy "wojny" KDE vs GNOME gdy jeden drugiego na siłę przekonywał jak dobre jest ich środowisko.
Powiem tak, jeden lubie KDE drugi xfce a mi do gusty przypadł MATE.
Może i xfce jest bardziej podobne w obsłudze do gnome2 ale strasznie dużo tam zabawy z wyglądem systemu "wygląd systemu to wygoda obsługi", trochę denerwuje mnie to małe menu w którym trzeba szukać potrzebnych mi programów.
Na razie zostaje przy MATE, może kiedyś przejdę na xfce.