Mam niewielki problem, chciałem zainstalować między innymi odtwarzacz flash to muszę wypakować zawartość archiwum do tego katalogu, a nie mogę bo muszę pracować na koncie root.
Zalogowałem się na konto root, ale dalej nie mam praw, normalnie tam wypakować przez program, a przez konsolę nie ogarniam.
Proszę pomóżcie i prosiłbym nie odsyłajcie do Google bo ostatnio, jak chciałem to sam zrobić to zablokowałem katalog domowy i potem musiałem sprawdzać, jak to naprawić. Zajęło mi szukanie około 30 minut.
Z góry dziękuję.
Jak doda
Dlatego wbrew pozorom, przez konsolę jest o wiele szybciej i bezpieczniej. Jak chcesz użytkować sprawnie Linuksa na dłuższą metę to nie ominie Cię przyswojenie sobie podstaw konsoli, a to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje (mówię o naprawdę podstawowych rzeczach, bo dla mnie też konsola to nadal czarna magia). Bez znajomości podstaw to tak jak z jazdą samochodem, nie umiejąc parkować. Jak chcesz koniecznie wyklikać to uruchom jako root menadżer plików jakiego używasz np.:
i w nim wszystko robisz jako root.
Także operacje na archiwach, jak używasz jakiegoś zewnętrznego archiwizatora nie zintegrowanego z menadżerem plików to tak samo musisz go najpierw uruchomić jako root. Odnośnie flasha to lepiej go zainstaluj z repozytorium.
Kod: Zaznacz cały
su-to-root -X -c_menadżer plików
Także operacje na archiwach, jak używasz jakiegoś zewnętrznego archiwizatora nie zintegrowanego z menadżerem plików to tak samo musisz go najpierw uruchomić jako root. Odnośnie flasha to lepiej go zainstaluj z repozytorium.