Panie i panowie, mam zainstalowany tuner i sterowniki i wszystko pięknie (prawie wszystko) działa i telewizję się ogląda. ALE.
Mordowałem się ze 4 dni z instalacją tegoż tunera, kompilowaniem czegoś tam z jakichś gitów itp., itd. i przy ewentualnej reinstalacji nie uśmiecha mi się robienie tego jeszcze raz.
Jak mogę zrobić kopię zapasową ustawień tegoż konkretnego urządzenia i firmware żeby przy ewentualnej ponownej instalacji tylko to wgrać/skopiować i już?
Kopia zapasowa ustawie
Trzeba było utworzyć paczkę deb, najprościej przez checkinstall. Możesz też skopiować sobie cały katalog z już skompilowanymi źródłami i później tylko wpisać
Musisz tylko pamiętać jakie są wymagane biblioteki do tego.
Będzie problem jeżeli wśród tych kompilowanych rzeczy jest moduł jądra, bo ten trzeba będzie kompilować za każdym razem gdy zmieniasz jądro. Możesz też spróbować skonfigurować dkms, ale ja nigdy tego nie robiłem i nie mam pojęcia czy się opłaca.
Kod: Zaznacz cały
make install
Będzie problem jeżeli wśród tych kompilowanych rzeczy jest moduł jądra, bo ten trzeba będzie kompilować za każdym razem gdy zmieniasz jądro. Możesz też spróbować skonfigurować dkms, ale ja nigdy tego nie robiłem i nie mam pojęcia czy się opłaca.
Kopia zapasowa całego systemu entries/159-Prosta-kopia-zapasowa-systemu
Może da się zrobić kopię zapasową plików z konkretną datą.
Może da się zrobić kopię zapasową plików z konkretną datą.