Na serwerze mam zainstalowane oprogramowanie postfix, dovecot i mysql. Dzisiaj zaktualizowałem produkcyjny serwer z wersji Squeeze do Wheezy i pojawił się problem z autoryzacją przed wysyłaniem wiadomości.
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/postfix/sasl/smtpd.conf
pwcheck_method: saslauthd
mech_list: plain login
allow_plaintext: true
auxprop_plugin: sql
sql_engine: mysql
(...)
saslauthd[4605]: pam_mysql - non-crypt()ish MD5 hash is not supported in this build.
saslauthd[4605]: DEBUG: auth_pam: pam_authenticate failed: Authentication failure
Wersja biblioteki:
ii libpam-mysql 0.7~RC1-4+b3 amd64 PAM module allowing authentication from a MySQL server
W bazie hasła są kodowane funkcją MD5().
Proszę o wskazówki.
Dodane:
Niestety, dalej nie mogę wysyłać wiadomości - problem jest błąd autoryzacji.
testsaslauthd -u nazwauzytkownik -p haslo - s smtp
0: NO "authentication failed"
A w logach pojawia się:
Sep 25 13:09:06 cerber saslauthd[1235]: pam_mysql - non-crypt()ish MD5 hash is not supported in this build.
Sep 25 13:09:06 cerber saslauthd[1235]: DEBUG: auth_pam: pam_authenticate failed: Authentication failure
Sep 25 13:09:06 cerber saslauthd[1235]: do_auth : auth failure: [user=user@domena.pl] [service=smtp] [realm=] [mech=pam] [reason=PAM auth error]
Sep 25 13:09:12 cerber saslauthd[1236]: pam_mysql - non-crypt()ish MD5 hash is not supported in this build.
Sep 25 13:09:12 cerber saslauthd[1236]: DEBUG: auth_pam: pam_authenticate failed: Authentication failure
Sep 25 13:09:12 cerber saslauthd[1236]: do_auth : auth failure: [user=user@domena.pl] [service=smtp] [realm=] [mech=pam] [reason=PAM auth error]
Dodane:
Czyli pozostaje mi wygenerowanie nowych haseł i trzymanie ich czystym tekstem?