Gnome2 w Debianie Wheezy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
breadi

Gnome2 w Debianie Wheezy

Post autor: breadi »

Witam.
Chciałem sobie zainstalować Debiana 7. Niestety nie lubię środowisko gnome3. Nie odpowiada mi i tyle.

Jak można odinstalować środowisko Gnome3 i zainstalować Gnome2 - tylko to środowisko mnie interesuje.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

http://debian-testing.blogspot.com/2012 ... ianie.html To jest dokładnie to samo co gnome 2, nie widać praktycznie żadnych istotnych różnic, bynajmniej ja nie widziałem.
breadi

Dziękuję za odpowiedź, niestety pierwszy link nie działa..
Awatar użytkownika
Menel
Member

Przepraszam, już poprawiłem powinien działać, a tu masz xfce Yampressa entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja
breadi

Dziękuję.
A czy można górny pasek powiadomień przenieść na dół.

Lubię mieć wszystko na dole, a nie na górze i strasznie mnie to drażni.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Jasne, mate konfiguruje się identycznie jak gnome2, praktycznie te same opcje, wygląd i programy.
breadi

Witam.
Wszystko ładnie pięknie, zainstalowałem Debiana 7 z xfce i doinstalowałem mate. Jak można zmienić ekran powitalny, w gnome2 nie było z tym problemu, a tu nie widzę takiej opcji - zmiana układu, tapety.
zbig

Post autor: zbig »

Dla tych co chcieliby mieć Mate na Debianie stabilnym została stworzona dystrybucja http://linuxiarze.pl/point-linux-2-2/.

Dla chcących używać Debiana testowego dobrym wyborem jest Linux Mint Debian Edition.
Awatar użytkownika
Menel
Member

A ja odradzam ten system, strasznie łatwo się psuje, koło Debiana nawet nie stoi. Dla mnie wszystkie minty to porażka.
zbig

Post autor: zbig »

Nie za bardzo rozumiem co się w LMDE psuje, a nie psuje się w Debianie testowym. Przecież LMDE to Debian stabilizowany w osobnym repozytorium dodatkowo wyposażony w oprogramowanie tworzone przez zespół Minta. Aktualizacje pojawiają się raz na kilka miesięcy jako Update Pack. Można to porównać do pierwszych wersji Ubuntu, tylko że jest on całkowicie kompatybilny z Debianem. Na Debiana testowego/Sid można przejść bez problemu zmieniając repozytoria.

Natomiast zwykł Mint to spersonalizowane Ubuntu. Stabilność jego jest taka jak dystrybucji bazowej, no chyba że sypie się Mate lub Cinnamon. Pierwsze miejsce od dłuższego czasu na liście http://distrowatch.com to jednak niezła rekomendacja.
ODPOWIEDZ