RSYNC - kopia zapasowa z zasobu Windows

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Radek7C4

RSYNC - kopia zapasowa z zasobu Windows

Post autor: Radek7C4 »

Witam!
Chcę zrobić serwer służący do robienia kopii zapasowych informacji znajdujących się na innych serwerach. Aktualnie mam 4 maszyny z ważnymi danymi - 2x Windows 2003, Windows 2008, Windows XP. Pomimo, że na każdym z nich wykonują się kopie zapasowe chciałbym aby lądowały one jeszcze w jednym scentralizowanym miejscu.

Uruchomiłem serwer na Debianie 7.1, skonfigurowałem dla dysków RAID1 i teraz została sprawa zrzucania / synchronizacji. Poczytałem o RSYNC, który przetestowałem na zasobach lokalnych.

Kod: Zaznacz cały

rsync -avx --delete-excluded /home/pliki  /home/backuptest 
Taki sposób wykonywanie kopii bardzo mi odpowiada, tylko jak skleić komendę, aby źródłem był udostępniony przez serwer z Windowsem dysk.

Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa, dlatego jeszcze wiele rzecz robię w trybie graficznym. Dodałem miejsce sieciowe przy pomocy Plik -> Połącz z serwerem, podpiąłem utworzone miejsca do zakładek, żeby po resecie nie znikły i tu jest problem... Jak zmusić RSYNC, żeby sprawdzał podłączony dysk sieciowy i wszelkie zmiany zrzucał przez LAN na lokalny?

Edycja:
Kolejne pytanie. Jak później dodać taki skrypt do harmonogramu (crona)? Po zapisaniu w bashu polecenie działa i mogę go wywołać poleceniem ./skrypt, więc pozostaje kwestia zmuszenia go do startu o określonych godzinach.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Niestety musisz też mieć dostępny rsync na kliencie z Windows, za pomocą protokołu SMB tego nie zrobisz.
Tu masz poradnik jak zainstalować rsync w Windowsie i robić z niego kopie: http://www.rsync.net/resources/howto/windows_rsync.html.
Co do crona to edytujesz plik zadań 'crontab' poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

crontab -e
Po więcej szczegółów odsyłam do lektury zasobów internetu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab
ODPOWIEDZ