Chcę zrobić serwer służący do robienia kopii zapasowych informacji znajdujących się na innych serwerach. Aktualnie mam 4 maszyny z ważnymi danymi - 2x Windows 2003, Windows 2008, Windows XP. Pomimo, że na każdym z nich wykonują się kopie zapasowe chciałbym aby lądowały one jeszcze w jednym scentralizowanym miejscu.
Uruchomiłem serwer na Debianie 7.1, skonfigurowałem dla dysków RAID1 i teraz została sprawa zrzucania / synchronizacji. Poczytałem o RSYNC, który przetestowałem na zasobach lokalnych.
Kod: Zaznacz cały
rsync -avx --delete-excluded /home/pliki /home/backuptest
Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa, dlatego jeszcze wiele rzecz robię w trybie graficznym. Dodałem miejsce sieciowe przy pomocy Plik -> Połącz z serwerem, podpiąłem utworzone miejsca do zakładek, żeby po resecie nie znikły i tu jest problem... Jak zmusić RSYNC, żeby sprawdzał podłączony dysk sieciowy i wszelkie zmiany zrzucał przez LAN na lokalny?
Edycja:
Kolejne pytanie. Jak później dodać taki skrypt do harmonogramu (crona)? Po zapisaniu w bashu polecenie działa i mogę go wywołać poleceniem ./skrypt, więc pozostaje kwestia zmuszenia go do startu o określonych godzinach.