Witam, mam drobny problem z startem systemu, wysiał mi router i stałem się posiadaczem terminalu HP T5735 (https://h10057.www1.hp.com/ecomcat/hpca ... R474AV.htm), terminal pracuje u mnie jako router, serwer wydruku itd. lecz pojawił się pewien drobny mankament.
Otóż terminal posiada 1GB kość flash wpiętą pod IDE, na owej kości zainstalowany mam sektor rozruchowy (/boot), dodatkowo pod usb wpięty jest zewnętrzny dysk twardy, na którym jest zmontowana cała reszta. Tutaj pojawia się problem, ponieważ w momencie odpalania terminalu system nie chce wstać. Objawia się to załadowaniem Grub'a, wyświetleniem komunikatu "grub loading welcome to grub!" i tak na prawdę to tyle, nic więcej się nie wyświetla, system nie wstaje. Jedyna opcja na ruszenie dalej to wypięcie wtyczki USB od dysku zewnętrznego, wtedy grub przechodzi dalej, wpięcie jej z powrotem i wszystko działa jak należy.
Problem z jednej strony dziwny, z drugiej dość uporczywy - wprawdzie terminal ma pracować 24/7, ale nie wyobrażam sobie sytuacji gdy w przypadku zaniku napięcia będę musiał iść, wypiąć dysk, wpiąć z powrotem i tak odpalać system. Nie powiem że próbowałem wszystkiego, bo pewnie tak nie było, aczkolwiek sprawdziłem chyba większość złotych rad z Internetu, niestety żadna nie pomogła. Próbowałem instalować cały system (łącznie z sekcją rozruchową) na dysku zewnętrznym, niestety efekt był podobny, z tą różnicą że zamiast komunikatu mam czarny ekran, a po wypięciu dysku komunikat "error: no such partition". Jakaś rada? Jestem w kropce...
grub2 nie
a) Nic takiego nie widzę, bios prezentuje się następująco: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... =c01333978
b) Dysk dopiero co wyciągnięty z laptopa - po podmianie na większy, jego sprawności więc jestem pewien, ale dla pewności wykonałem diagnostykę - działa.
c) Sprawdzone, efekt ten sam...
b) Dysk dopiero co wyciągnięty z laptopa - po podmianie na większy, jego sprawności więc jestem pewien, ale dla pewności wykonałem diagnostykę - działa.
c) Sprawdzone, efekt ten sam...