Czy jest darmowy?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Jola

Czy sterownik do drukarki sx400 jest darmowy?

Post autor: Jola »

Na stronie http://download.ebz.epson.net/dsc/searc ... archModule znalazłam sterownik do mojej drukarki Epson Stylus SX400, ale mam problem. Przejrzałam początek licencji po angielsku, ale że słabiutko u mnie z angielskim, więc nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam, że sterownik jest darmowy.
Czy ten sterownik to coś więcej, niż to co jest do Epsona w repozytoriach Debiana Wheezy?
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Do twojego modelu są 2 sterowniki: do drukarki i do skanera. Ten do drukarki (ESC/P-R) jest na licencji GNU GPL, czyli darmowy. Do skanera pewnie na jednej z wymienionych na tej stronie: http://download.ebz.epson.net/la/linux/ w dziale Scanner (nie chce mi się ściągać sterownika, w archiwum ze sterownikiem powinno być więcej). Ale też wyglądają na licencje darmowe.
Czy to coś więcej? Nie sądzę.
Generalnie jak wszystko Ci działa to odradzam eksperymentowanie, rzadko się to kończy sukcesem.
Jola

Przepraszam, wracam do tematu dopiero teraz, bo nie było kiedy.
Problem jest. Włączam proste skanowanie, skaner zazgrzyta i na tym koniec. Sprzęt jest sprawny.
W Synaptic widzę tylko sterownik do drukarki Epson, do skanera są libsane, sane-utils, libsane-hpaio, libsane-extras, libsane-extras-common, i libsane-common.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Zdaje się, że do obsługi tego skanera potrzebna jest osobna aplikacja: iscan.
http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02 ... 6190768aca
Zaakceptuj licencje, ściągnij plik deb dla architektury jaką masz i zainstaluj:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i ./nazwa_pliku.deb
Następnie reboot i zobacz czy zadziała.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

No ale kupując produkt , chyba ma się prawo do używania sterowników do niego?
Po co komu produkt bez sterowników. Kupić urządzenie po to aby nie móc go używać?
Jola

Yampress, zgodnie z logiką masz rację, ale sprzedali mi ze sterownikami tylko do Windowsa.
Rafal_F zrobiłam, jak radziłeś: zaakceptowałam licencję, ściągnęłam plik deb dla architektury 64 (ale drugi dla i386 też :) ) i zainstalowałam:ale system zgłaszał niespełnione zależności po zainstalowaniu 64. Naprawiałam to przez Synaptic, który już nic nie zgłasza, ale nie działa teraz ani skaner (przesuwa się przy czytaniu o centymetr i zawiesza się, a drukarka HP LaserJet P1005 wydrukowała tylko jedną stronę z dwóch i też się zawiesiła tak skutecznie, że system zgłasza wydrukowany plik, a drukarka nie reaguje. Tą kwestię poruszyłam w temacie
[h=1]Drukarka po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania przestała drukować[/h]więc się tam przenoszę. Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ