OpenVPN - Tunel tylko dla 2 adresów IT wewn. sieci

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
pgsyogi

BIND nie odswierzyl adresow

Post autor: pgsyogi »

Staram sie dodac dwa nowe serwery do wewn. netu tak aby były dostępne przez przegladarke po wpisaniu np epicki.server ale po dodaniu i zrestartowaniu BINDa nic nie trybi? Co robie zle ?

p.s. - sorry za mylącą nazwę tematu ale mimo najszczerszych checi nie bylem w stanie zmienic tego co sie pojawia w liscie :(
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

A hosty korzystają z binda jako serwera nazw - czy też rozwiązują nazwy skądinąd?
A co na to dig?
pgsyogi

tak, bind jest ustawiony jako serwer nazw w naszej sieci. Problem pojawił się w momencie próby dodania 2ch maszyn - gdy dodałem string 192......... MANDARYN.MAXXX to nie chciał zatrybić (nazwa nadal przechodziła przez serwer dns nazwa.pl ;o) gdy zaś dodałem MANDARYN.l.MAXXX to zatrybiło ok z niewiadomych dla mnie przyczyn ;o na chwile obecną korzystam z l.MAXXX ale na dłuższą metę dobrze by było ustawić poprawnie ;/

Jest opcja sprawdzenia dlaczego bind nie chce poprawnie przetrawic ip ?
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

sethiel pisze: A co na to dig?
hmm

I litości - popraw orty: korzystam.
Do firefoxa jest wtyczka/opcja językowa - podkreśla wszystkie takie kwiatki.
pgsyogi

diga nie sprawdzalem bo mialem cos na glowie dzisiaj. niemniej jednak moglem cos spieprzyc w miedzyczasie bo teraz vpn calkowicie wysiadl (ewentualnie samo lacze zdechlo) wiec dopiero jutro ogarne conieco
ODPOWIEDZ