apt-setup
apt-setup
Robie wg poradnika http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html i natknąłem sie na pewien problem. Jak wpisuje apt-setup to wyskakuje mi bład że nie ma takiej komendy. Czym to może być spowodowane??
apt-setup jest przeznaczony do tworzenia/altualizowania/modyfikowania pliku /etc/apt/sources.list, ja też go nie mam w systemie, a sources.list edytuje za pomocą
lub
Kod: Zaznacz cały
nano /etc/apt/sources.list
apt-cdrom add
z tego co widzę to w związku z tym że Woody to antyk, nie ma już dowiązań do niego w repo, a przynajmniej ja tutaj nie znalazłem: http://ftp.pl.debian.org/debian/dists/beel pisze:Z kolei w Woody nie pobierze paczek z ani jednego ftp !!! A dlaczego to nie wiem, taki dostaje komunikat:
możesz poszukać czy nie są prowadzone jakieś repo dla starszych dystrybucji, albo aktualizacja do nowszej wersji (Etch).
Domyślam się że tego Debiana masz na serwerze, więc o do aktualizacji sam zdecyduj.
aloha
a sources.list edytuje za pomocą
właśnie też mam problem z edycją plików tekstowych używałam różnych komend (mcedit, gedit,cat) i żadna niedziała 
można to zainstalować czy coś?
bo te nano nie za bardzo mi się podoba...
nano /etc/apt/sources.list

bo te nano nie za bardzo mi się podoba...
Można zainstalować. Mcedit jest częścią mc, więc jeśli chcesz go zainstalować to dajesz:claudii87 pisze:właśnie też mam problem z edycją plików tekstowych używałam różnych komend (mcedit, gedit,cat) i żadna niedziała![]()
aptitude install mc
claudii87 pisze:można to zainstalować czy coś?
claudii87 pisze:mcedit
aptitude install mc
claudii87 pisze:gedit
aptitude install gedit
claudii87 pisze:cat
aptitude install coreutils
wywala jakiś komunikat? czy co, bo wątpię żebyś nie miała polecenia cat w systemie.
PS.
ja do edycji plików tekstowych polecam vim IHMO najlepszy edytor tekstu ]mlyczek[/b] byłeś szybszy

Tak doda dvd do sources.list. Spróbuj wpisać samo to wpisze Ci, że 
apt-cdrom add
apt-dvdrom
Command not found