phpmyadmin przesta

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
goska_23
Beginner

Post autor: goska_23 »

Mam debiana 6.0.4 - jest to serwer na kopie zapasowe, oprócz tego rezerwowy ftp, samba i www.
Próbowałam na tym serwerze dodatkowo zainstalować serwer poczty roundcube, który w czasie instalacji domagał się aktualizacji pakietów. Wobec tego za pomocą synaptica zaktualizowałam wszystkie pakiety oprócz opery i powtórnie instalowałam rouncube.

Ten serwer pocztowy mi się nie uruchamia przez:
192.168.1.100/roundcube
ani
mojadomena1/roundcube

Po instalacji nie mogę także otworzyć phpmyadmina przez
192.168.1.100/phpmyadmin
chociaż bazy mysql na tym serwerze się nie uszkodziły bo otwieram np.
192.168.1.100/cc.joomla które mam na tym serwerze i joomla korzysta z bazy mysql znajdującej się również na tym serwerze.

Sprawdziłam plik /etc/apache2/sitesavailable/default ale nic się nie nadpisało.

Także pod synapticem phpmyadmin jest widoczny jako zainstalowany.

Po aktualizacji pakietów pod synapticem pokazuje mi w pliku: /etc/debian_version --- 6.0.7 zamiast poprzedniej 6.0.4.

Może ktoś kto już instalował ten serwer pocztowy wie co się mogło stać z phpmyadminem i mógłby coś poradzić?

Dodane:
Serwer pocztowy próbowałam instalować wg. opisu tutaj: http://www.howtoforge.com/virtual-users ... -6-squeeze
W czasie instalacji: zmieniłam wpisy w pliku /etc/hosts
z:
127.0.0.1 localhost
192.168.1.100 debianb.CC debianb

na:
127.0.0.1 localhost
192.168.1.100 debianb.mojadomena1 debianb

Teraz próbowałam zmienić na stare ustawienia ale phpmyadmin również przy tym ustawieniu się nie uruchamia.
Program na debianb Smb4K nie pokazuje żadnych komputerów w sieci (komputery są w grupie CC) a nawet samego debianb.

Mój drugi serwer debianb2 na którym jest dalej debian 6.0.4 widzi inne komputery w grupie CC - widzi ich nazwy i IP(sam też jest w grupie CC) ale serwer debianb widzi tylko po nazwie bez IP.

Edycja 2:Udało mi się przywrócić phpmyadmina przez skopiowanie z drugiego serwera debianb2 (który był taki sam - pomijając aktualizację 6.0.4 -> 6.0.7) plików:
/etc/phpmyadmin/apache.conf i config-db.php

Są jeszcze jakieś problemy ponieważ mój serwer debianb2 przez program Smb4K nie widzi żadnych zasobów w sieci komputerów w grupie CC natomiast drugi serwer debianb2 przez program Smb4K widzi ten serwer debianb tylko po nazwie bez IP.

Może ktoś potrafi powiedzieć jak zrobić, żeby Smb4K widział znów komputery w sieci i podpowie co jest nie tak z tym serwerem poczty który starałam się zainstalować?

Te 2 pliki, które podmieniłam z serwera debianb2 miały całkiem inną zawartość (poprzednia została całkiem wykasowana) po próbie instalacji serwera pocztowego.

Teraz przy próbie uruchomienia serwera pocztowego ze strony www mam komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Forbidden

You don't have permission to access /roundcube on this server.
Apache/2.2.16 (Debian) Server at 192.168.1.100 Port 80
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Z tego co czytałem w innym wątku do 192.168.1.100 dostęp jest, sprawdź zatem uprawnienia ls -l dla reszty.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ