Debian/Ubuntu + Samba - problem z dodaniem do domeny

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Debian/Ubuntu + Samba - problem z dodaniem do domeny

Post autor: sector »

Mam problem z dodaniem maszyny Ubuntu do domeny na Windows 2012 Server.

Korzystałem z kilku tutoriali online, ale za każdym razem mi coś nie działa.

Udaje mi się dodać maszynę do domeny. Dzięki temu mogę logować się przy pomocy domenowych danych na serwer.

Teraz bym chciał skonfigurować Sambę, tak abym mógł nadawać uprawnienia z Windowsa. Czy ktoś mógłby mi podesłać jakiś działający tutorial?
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Znalazłem tutorial w Internecie. W prawdzie odnosi się do CentOS'a, ale poniekąd działa na Debianie/Ubuntu. Tutaj link http://itscblog.tamu.edu/joining-samba- ... r2-domain/

Mam lekki problem. O ile przed restartem większość działa o tyle po restarcie nie mogę zalogować się ani na root'a ani na konto Administratora domeny. Nie mam pojęcia co robię źle...
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Teraz mam jeszcze inny problem. Z resztą sobie poradziłem.

Czy jest jakiś parametr określający, jacy użytkownicy mogą nadawać uprawnienia na dany zasób?

W konfigu sammby jest takie coś jak "valid group" i tam określam domenę + np. grupę, która ma mieć dostęp. A co w przypadku zarządzania folderami? Mogę sobie nadać na katalog chown jakiegoś użytkownika, jednak nie mogę dodać grupy. Dodam, że chciałbym, żeby to było bardziej eleganckie rozwiązanie niż poprzez chown, no chyba, że się nie da?!
ODPOWIEDZ