Debian na laptopie

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bimber

Debian na laptopie

Post autor: bimber »

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum :)
Dostałem uszkodzonego laptopa za darmo, naprawiłem go. Jest to Intel T7500, 4GB ram, dysk 250GB,GF8600m, jakaś kamerka, wifi i bluetooth. DVDRW niestety jest uszkodzone, nie mam zamiaru kupować, bo i tak nie będę używał.
Teraz mam parę pytań do Was(proszę o wyrozumiałość dla laika :) ):
-jaką wersje powinienem ściągnąć?
-temat instalacji z pendrive już znalazłem na forum(właśnie tak tu trafiłem z wyszukiwarki)
-jak podzielić dysk najlepiej? Będzie tylko jeden system.

Laptopa mam zamiar używać do przeglądania stron, poczty, skype, gg i jakieś filmy online.
Jeszcze jedna istotna dla mnie sprawa. Posiadam telefon SGS I9000, ma on funkcje routera wifi, czy nie będzie problemów przy współpracy z laptopem?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ja bym zrobił to tak:
Wszystko na partycjach podstawowych
/ 15 GB (system główny)
/home 234 GB
swap 1 GB
bimber

Yampress pisze:Ja bym zrobił to tak:
Wszystko na partycjach podstawowych
/ 15 GB (system główny)
/home 234 GB
swap 1 GB
Dziękuję za odpowwiedź. Czyli tak zrokię. A wiesz może czy z routerem w telefonie to będzie chodziło? I jeszcze ostatnie pytanie, jaką wersje mam ściągnąć Debiana?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Wersja do wyboru i386 (32bity) lub amd64 (64bity).
Nie wiem na jakim chipsecie oparta jest karta wifi, ale jak ją uruchomisz, to powinno działać z każdym routerem.
bimber

Karta jest broadcom. Pobierać 32 czy 64? Chcę to w podstawowym stopniu chociaż dziś postawić.
Update:
Panowie pomóżcie, którą wersje systemy najlepiej zassać do tego lapa, jutro do roboty na 7 idę i chciałbym to zainstalować jeszcze dziś, w piątek wtsówam na działkę na dwa tygodnie i stąd też moje pytanie było o router w telefonie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Sam wybierz.
Jak wybierzesz amd64, to będziesz musiał dodać architekturę i386 dla skype: http://wiki.debian.org/skype
Samo broadcom to za mało, bo tych chipsetów jest kilka, ale nie powinno być problemu. Choć może trzeba będzie doinstalować dodatkowe oprogramowanie. http://wiki.debian.org/bcm43xx
bimber

Sam byś na moim miejscu brał 64 czy 32?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ja bym brał 64, masz 4 GB RAM, choćby dlatego.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

W 32 bitach też się da, z pewnymi ograniczeniami, ale w tych zastosowaniach nie powinno się poczuć różnicy. PAE - Standardowo w debianowych jądrach linuksa.

A żeby skończyć tę bezsensowną przepychankę słowną - jak napisał LordRuthwen bierz 64 bity.
bimber

Ok czyli jak zassam 32bit, to będzie widział jak w windzie, tylko 3gb ram?

Edycja: OK ściągam 64bity. Bardzo proszę o nie zamykanie tematu, bo mogę mieć jakieś pytania.

Pozdrawiam.
ps. Panowie jak z klawiszami funkcyjnymi? Głównie zależy mi na regulacji głośności? Już ściągam debiana.
ODPOWIEDZ