Zewn

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Tomo

Zewnętrzne dyski twarde zmieniają losowo położenie w /dev/

Post autor: Tomo »

Witam.
Mam dość duży problem z zewnętrznymi dyskami na Debianie. Mam laptopa, który robi za serwer usług, do niego podpięte są 2 dyski na USB:

Kod: Zaznacz cały

Hitachi HDS721010CLA332 - 1 TB, system plików NTFS
Hitachi HDS721050CLA362 - 500 GB, system plików EXT4
Dyski są zasilane z zewnątrz. Problem jest taki, że po losowym okresie czasu dyski zmieniają swoje położenie w /dev/. Czyli - czasem jeden dysk ma /dev/sdg/ a czasem /dev/sdc.

Dzieje się to bardzo losowo, czasem kilka dni, czasem kilka godzin. Przez to wszystkie punkty montowań i zarazem przeglądanie zasobów sieciowych idą w piach.

Jedyną opcją gdy tak się dzieje jest przemontowanie lokalizacji na nowy punkt w /dev/, korzystam z webmina więc dość szybko to idzie, ale jest to bardzo uciążliwa rzecz, nie idzie torrenta na noc zostawić nawet spokojnie.

Czasem dzieje się tak, że nie widać jednego lub obu dysków, wtedy tylko restart systemu albo fizyczne odłączenie i podłączenie wtyczki USB. Cały ten zestaw pracuje przez 24 godziny (kilkumiesięczny nieprzerwany czas pracy nawet był), na Windowsie XP i nie było żadnych problemów, więc to raczej nie wina sprzętu. Dyski są podłączone obecnie przez hub USB, ale bezpośrednie podłączenie nic nie zmienia. System to Debian6.

Od czego mam zacząć? Jakie logi sprawdzić?

Myślałem, że może chodzić o usypianie się dysków po jakimś czasie, ale dodałem do CRONA skrypt, który co minutę zapisuje pusty 10MB plik na oba dyski i go kasuje. Dodam jeszcze, że jeżeli dyski są zamontowane to wszystko działa bez żadnych problemów, kopiowanie przez sieci przebiega bez zakłóceń.
Awatar użytkownika
Rafcio

Post autor: Rafcio »

Cześć.
Pewnie dałoby radę odczytać UUID i przypisać na stałe miejsca montowań.

Wydaje mi się, że problem występuje z powodu podłączenia dysków do tego samego gniazda magistrali USB jeszcze przez HUB.

W Windows przypiszesz literkę dysku i załatwione. Laptop posiada inne porty np.: eSata lub gniazdo kart rozszerzeń? Podłączenie przez Hub USB dysków tak dużych pojemności to niezbyt dobre rozwiązanie.
maxdawid

Post autor: maxdawid »

Poczytaj o udevie, albo zastosuj się do rady Rafcio i użyj UUIDów.
Tomo

Post autor: Tomo »

Rafcio pisze:...
Tak jak napisałem - dyski podłączone bezpośrednio do gniazd USB w laptopie zachowują się identycznie (z huba korzystam tylko dlatego, że laptop ma 2 porty a korzystam jeszcze z podstawki chłodzącej, można się obejść i bez niej).

Laptop ma jeszcze tylko złącze PCMCIA (nie jest używane). Dyski są podpięte na stałe i zaznaczona jest opcja w Webminie żeby montowały się przy starcie (ale to mi nigdy nie chciało działać, próbowałem z udevem dość długo, ale w końcu sobie darowałem bo i tak przez 24 godziny laptop jest włączony).

Jeszcze sprawdzę dokładnie jak Webmin montuje dyski na stałe, podejrzewam iż właśnie za pomocą UUID-ów. I ewentualnie spróbuję ręcznie je montować, może właśnie Webmin jakieś parametry niepotrzebne dodaje (no ale z drugiej strony jak już się zamontuje to działa aż miło).
ODPOWIEDZ