Po uruchomieniu wy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Voytass

Po uruchomieniu wyświetla się tylko migający podkreślnik

Post autor: Voytass »

Zainstalowałem Debiana 7.1 i po włączeniu w normalnym trybie systemu wyskakują mi komunikaty, coś jakby się ładuje. Potem różnie to bywa: raz wyskakuje na ułamek sekundy coś z moim loginem, jakby chciało hasło i potem nagle znika i jest tylko migający podkreślnik w lewym górnym roku ekranu, a czasem nawet nie pokaże się nic związanego z loginem. Co robić?

System zainstalowałem z płyty DVD o objętości 3,7 GB ale zaznaczyłem późniejszą konfigurację sieci.

PS. Przepraszam, jeśli wypisuje jakieś głupoty lub pytam się o oczywiste rzeczy, ale jeśli chodzi o Debiana to jestem kompletnie zielony.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Spróbuj kliknąć kombinację klawiszy ctr+alt+F1 i zobacz czy widzisz terminal.
Voytass

Post autor: Voytass »

Zrobiłem to co mi kazało podać, login i hasło. Podałem, zalogowało mnie i nic. Wszystko cały czas w konsoli, teraz mogę jedynie wpisywać polecenia do konsoli. Jak mogę uruchomić wersję desktopową z normalnym interfejsem?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Co zaznaczyłeś podczas instalacji systemu? Zaznaczyłeś środowisko graficzne?
Zapoznaj się z kursem Kaki http://damlab.pl/poradnik-debiana/ co i jak w konsoli.
Później wybierz jakieś środowisko graficzne i je zainstaluj.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

musisz zainstalowac xorg środowisko graficzne i menager logowania i reboot . Widocznie nic nie zainstalowałeś
ODPOWIEDZ