Nie otwiera si

Ogólne pytania dotyczące systemu
xooros

Nie otwiera się modyfikacja menu

Post autor: xooros »

Witam,

Nie otwiera się okno modyfikacji menu. System to Jessie. Klikam standardowo prawym przyciskiem myszy na menu. Następnie wybieram "modyfikuj menu" - zaczyna myśleć ale po chwili wraca kursor a okno się nie otwiera. Jakaś rada?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jakie środowisko graficzne?
takiego rozwiązania w debianie nie ma. Jest chyba tylko w *buntu/mint
xooros

Post autor: xooros »

GNOME i jest bo się wyświetla.

Jak Wheezy był wersją testową to normalnie z tego korzystałem. Przy Jessie mieli, mieli i się nie otwiera.

Edycja:
Mam dość tego. Miałem testowego Debiana Wheezy i po:

Kod: Zaznacz cały

apt-get dist-upgrade
wszystko działało i nie miałem problemów.

Zachciało mi się nowej instalacji od zera Debiana Jessie i wspomniany problem jest kolejnym. Może i banał ale mnie to denerwuje. Wcześniej problemy z dpkg na nowym systemie to pomogła instalacja z innego źródła ale nie mam ochoty szukać nowych obrazów co chwilę. Czy jest możliwość, że jeszcze się sypią te paczki w Jessie, czy tylko ja mam takiego pecha?

Wracam do Wheezy, zrobię znowu:

apt-get dist-upgrade
i dam znać czy działa.

Edycja2:
Wróciłem do Wheezy z Gnome Shell. Wszystko działa na nim prawidłowo. Menu mogę edytować jak chcę ikonkę awatara użytkownika też mogę sobie zmieniać. Wszystko na koncie użytkownika. Zrobiłem:

apt-get dist-upgrade
i środowisko graficzne powróciło mi do domyślnych ustawień. Nawet ikonka użytkownika jest wyłączona. Co więcej, nie mogę ustawiać żadnych zmian. Tzn. mogę ale i tak system ich nie wykonuje. Może zmienili dla Jessie coś w tym środowisku i się wykrzaczyło. Mnie w każdym razie podniosło to ciśnienie.
Dziś już za późno na zabawę ale jutro z pomocą artykułu Yampressa przejdę na XFCE. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ