Sprawdzanie zużycia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
grzesmlodzian

Sprawdzanie zużycia łącza przez procesy/zapychanie łącza

Post autor: grzesmlodzian »

Witajcie,
  1. Szukam jakiegoś sposobu na sprawdzanie ile łącza internetowego zużywają dane procesy. Próbowałem korzystać z nethogs ale w wielu miejscach pokazuje pytajniki (a powinno tam być np. Apache) i chyba nie obsługuje UDP.
  2. Można jakoś zapchać łącze internetowe? Bo mam taką aplikację która używa internet a nie potrafię nad nią zapanować. Mimo że daje nice +19 to mam bardzo duże problemy z połączeniem się do serwera kiedy coś niedobrego się dzieje z tą aplikacją. I się właśnie zastanawiam czy ta aplikacja może w jakiś sposób zapychać to łącze przy tym bardzo utrudniając połączenie się z serwerem np. przez ssh. Jeżeli tak to jak sprawdzić to "zapchanie"?
Bardzo proszę o pomoc.
Grzesiek
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A ona na pewno wysyca łącze czy tylko obciąża maszynę i stąd problemy z dostępem?
Jakie to jest łącze? (przepustowość)
Chcesz monitorować konkretne procesy czy użycie pasma na podstawie danych z interfejsu?
grzesmlodzian

Dziękuję za zainteresowanie.
Łącze 100Mb/s. Właśnie nie wiem czy maszynę czy łącze. Skoro ta aplikacja miała:

Kod: Zaznacz cały

nice +19
to chyba nie powinna zamulać maszyny (chyba, że się mylę?). Wydaje mi się że ta aplikacja nie byłaby w stanie zapełnić nawet 10% łącza. Podejrzewam jeszcze że problem nie musi być w tej aplikacji - być może zostałem przez kogoś zaatakowany.

PS. Jest to VPS z KVM
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

grzesmlodzian

Odnośnie mojego pierwszego pytania to chcę monitorować procesy.
Nie rozumiem?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

top, vmstat, iostat itp. i sprawdzasz czy procek daje radę, czy procesor nie czeka na odczyt/zapis dysku, czy pamięć się nie kończy, czy nie wysycasz tym ruchem całego pasma jakie masz na tym serwerze.
Proszę.
grzesmlodzian

No dobrze ale chodzi mi głównie o łącze. Te programy co podałeś chyba zbytnio mi nie pomogą.
Najważniejsze dla mnie jest znalezienie programu, który poda, że dany i dany proces zużywa ileś tam procent pasma albo ileś tam KB/s.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

iptraf ?

Interactive Colorful IP LAN Monitor
IPTraf is an ncurses-based IP LAN monitor that generates various network
statistics including TCP info, UDP counts, ICMP and OSPF information, Ethernet
load info, node stats, IP checksum errors, and others.
grzesmlodzian

Ale po pierwsze potrzebuję czegoś prostszego coś co da się logować a po drugie wolałbym żeby był podział na procesy a nie na interfejsy. Coś w stylu nethogs'a tylko żeby było w pełni sprawne.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Może wireshark? Z tym, że nie wiem dlaczego nie można wykorzystać iftrafa, iftop'a, i netstata do zebrania tych danych...
ODPOWIEDZ