Baza MySQL w NFS

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mathrix

Baza MySQL w NFS

Post autor: mathrix »

Witam forumowiczów.

Mam serwer, na którym znajduje się serwer apache i baza MySQL do serwisu www, który pracuje na serwerze apache. Potrzebuję zwiększyć wydajność serwisu i chcę dorzucić jeszcze jedną maszynę łącząc w klaster całość. Żeby ograniczyć koszty nie chcę bawić się w trzeci serwer, który będzie mi przechowywał bazę danych.

Chciałbym więc dalej trzymać bazę na obydwu węzłach klastra.

Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby mi odpowiedzieć, czy takie rozwiązanie ma sens:
Wymyśliłem więc, że zrobię NFS. Wydzielę partycję na każdym z serwerów pod MySQL i obydwie partycje połączę przez NFS.

Teraz pytanie, jak często muszą dane się replikować? Czy też replikacja będzie przebiegała na bieżąco po każdej zmianie w bazie? Jak zareaguje system, jak użytkownik w trakcie swojej sesji będzie raz kierowany przez równoważenie obciążenia do jednego węzła, raz drugiego? Jakich jeszcze negatywnych skutków takiego rozwiązania mogę się spodziewać i jak ewentualnie im zapobiec?

Czy może znacie jakieś inne bardziej sensowne metody na poradzenie sobie z problemem dodatkowego kosztu jakim jest kolejny serwer tylko pod bazę danych?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odświeżenie tematu.
ODPOWIEDZ