Nie dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Tarna

Nie działa regulacja głośności na klawiszach laptopa Lenovo Y560

Post autor: Tarna »

Witam.
Mam następujący problem: po wciśnięciu klawisza Fn+Vol Up lub Fn+Vol Down pokazuje się grafika informująca o zwiększaniu lub obniżaniu poziomu głośności, jednak nie działa to na głośniki lub słuchawki.

Jeśli chcę zwiększyć lub zmniejszyć głośność główną, muszę skorzystać z miksera dźwięku.

Kod: Zaznacz cały

PulseAudio Mixer
Proszę o pomoc jak zrobić by klawisze współgrały z mikserem. Debian Wheezy (tu chciałem dać przejście do następnej linii, jednak nie wiem jak wykonać to podczas edycji posta). Aktualizacja: System aktualnie to Jessie.

uname -r 3.2.0-4-amd64
Środowisko Xfce 4.8.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jakie środowisko graficzne?
Tarna

Środowisko Xfce 4.8.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

entries/199-Xfce-4-i-skróty-klawiszowe?bt=615

Spróbuj w konsoli

amixer set Master 1-
amixer set Master 1+
Przypisz sobie pod te klawisze co chcesz te działania.
Tarna

Przypisałem klawiszom powyższe skróty. Nic to nie dało. Dodatkowo spróbowałem samego polecenia w konsoli i też nie działa tzn.:

tarna@debian:~$ amixer set Master 1-Simple mixer control 'Master',0  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum  Playback channels: Front Left - Front Right  Limits: Playback 0 - 65536  Mono:  Front Left: Playback 48210 [74%] [on]  Front Right: Playback 48210 [74%] [on]tarna@debian:~$ amixer set Master 1-Simple mixer control 'Master',0  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum  Playback channels: Front Left - Front Right  Limits: Playback 0 - 65536  Mono:  Front Left: Playback 48209 [74%] [on]  Front Right: Playback 48209 [74%] [on]tarna@debian:~$ amixer set Master 1-Simple mixer control 'Master',0  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum  Playback channels: Front Left - Front Right  Limits: Playback 0 - 65536  Mono:  Front Left: Playback 48208 [74%] [on]  Front Right: Playback 48208 [74%] [on]
Polecenie jest znane systemowi jednak nie obniża (podwyższa) głośności.

PS. Piszę to już któryś raz, jak zrobić następną linię.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Pogłaśniania w pulseaudio trzeba by poszukać.
ODPOWIEDZ