[+] Nie mog

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
goska_23
Beginner

[+] Nie mogę połączyć się zdalnie do bazy MYSQL

Post autor: goska_23 »

Mam Debiana 6.0.4 z zainstalowanym serwerem www, ftp, samba.

Na serwerze www są 4 strony - CMSy które pracują na bazach mysql. Działają prawidłowo.

Spróbowałam przenieść na tego debiana inną bazę mysql - która była na starym linuksie z Fedorą 8. Baza ta jest bazą programu zarządzania produkcją, który jest programem windowsowym i może być lokalnie zainstalowany na komputerach z windowsem (tzn na windowsie może być katalog z plikami programu a baza ma być na debianie)

Aby program/korzystał z bazy na moim debianie 192.168.1.106 zamiast z bazy na linuxie z fedorą 8 192.168.1.107 muszę przy uruchomieniu tego programu z komputera z windowsem podać połączenie do nowej bazy:
IP serwera z bazą: 192.168.1.106
użytkownik z uprawnieniami do bazy: uzytkownik1
hasło do użytkownika na mysql: haslo-u1
nazwa bazy na serwerze z mysql: baza-u1

Niestety nie da się połączyć ze skopiowaną bazą na debianie 192.168.1.106
Wypisuje się błąd:

Brak połączenia z bazą danych na serwerze MySQL przyczyna 2003. Can't connect to MySQL serwer on 192.168.1.106 (10061)

Znalazłam w google trochę linków ale nie były one zbyt pomocne.

Wyczytałam, że serwer nie akceptuje domyślnie połączeń zdalnych i że trzeba to na Debianie ustawić.
Wskazówka była taka , że należy zakomentować w pliku my.cnf linię:
skip-external-locking
to niestety nie pomogło.

Czy może ktoś rozwiązywał już taki problem albo zna lepiej okolice tego tematu i mógłby podpowiedzieć rozwiązanie?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

goska_23
Beginner

Post autor: goska_23 »

Dziękuję bardzo - już się podłączam, całkiem proste rozwiązanie a ile szukałam jak to zrobić i wreszcie mogę pozbyć się starej Fedory 8 na dosyć starym również sprzęcie.
ODPOWIEDZ