Dwa systemy i wspólna partycja home

Pomoc dotycząca instalacji systemu
maciek2tr99

Dwa systemy i wspólna partycja home

Post autor: maciek2tr99 »

Planuję zainstalować obok Debiana Open-SUSE. Debiana mam na partycjach / i /home. Moje pytanie brzmi, jak ustawić by system Open-SUSE mógł korzystać z debianowej partycji /home (wystarczy mi swobodny dostęp do plików)?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Co znaczy korzystać? Żeby obydwa systemy miały tę samą partycję montowaną jako home? Z tym może być problem, bo w home zapisywane są ustawienia zainstalowanych programów i wszystko może się popsuć.

Jeżeli chodzi tylko o dostęp, to wystarczy ją zamontować:

Kod: Zaznacz cały

man mount
man fstab
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Będzie działać, jechałem tak kiedyś dobry rok z Mintem i Debianem. Programy na obu systemach będą miały te same ustawienia, jednak pamiętaj, aby użytkownik miał tą samą nazwę, nie zaszkodzi też UID.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak zainstalujesz Open-SUSE to w /etc/fstab zrób wpis aby montował partycje debianową /home pod /home w Open-SUE. Po prostu skopiuj ten wpis dotyczący montowania /home z debianowego /etc/fstab do opensuse /etc/fstab i powinno działać.

Dobrze jeszcze by sprawdzić UID i GUID użytkownika na dwóch systemach. Dobrze aby były te same. jak wspomniał LordRuthwen.

Kod: Zaznacz cały

yampress@debian:~$ id
uid=1000(yampress) gid=1000(yampress) grupy=1000(yampress),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),1002(truecrypt)
yampress@debian:~$ 

Unikniesz kłopotów z uprawnieniami. Kiedy to jeden system będzie myślał, że to dane innego użytkownika i zabraniał pewnych operacji na plikach.
Wszystko.
zbig

Post autor: zbig »

Jedna partycja /home na dwa systemy to bardzo dobre rozwiązanie. Sam miewałem kilka systemów i jedną partycję /home. Jeśli jednak chcesz uniknąć problemów to radzę Tobie mieć na różnych systemach różnych użytkowników. Mogą oni należeć do tych samych grup np. 1000(maciek2tr99) ale mających osobne katalogi użytkowników. Problemy bywały zazwyczaj z konfiguracją gtk2 bo nie była standaryzowana we wszystkich dystrybucjach.

Obecnie może być problem z konfiguracją gtk3, bo w systemach mogą być różne wersje tej biblioteki, a z tego co było słychać konfiguracja na różnych wersjach trochę się różni. Natomiast swobodny dostęp do plików zapewniają odpowiednie uprawnienia dla grupy. Podczas instalacji Open-SUSE wskaż instalatorowi partycję /home, zaznacz punkt montowania /home i nie oznaczaj formatowania partycji. Resztę za ciebie zrobi instalator.
ODPOWIEDZ