Przeniesienie Debiana z dysku twardego na pendrive

Pomoc dotycząca instalacji systemu
modrih

Przeniesienie Debiana z dysku twardego na pendrive

Post autor: modrih »

Witam!

Posiadam zainstalowanego Debiana na dysku twardym podłączonym do płyty głównej Mikro ITX.

Debian zajmuje mniej niż 5 GB - a dysk mam 320GB, więc marnuje się dużo miejsca.

Pomyślałem by przenieść moją instalacje na USB 8GB, i z niej uruchamiać komputer - serwer (tak jak z dysku twardego). Nadmieniam, że nie rozchodzi mi się o automatyczne rozpoznanie sprzętu oraz "uniwersalną" dystrybucję do jakiegokolwiek komputera, a o coś w rodzaju przeniesienia dystrybucji na pendrive by wyciągnąć dysk twardy i korzystać tylko pod jednym i tym samym sprzętem.

Ja to sobie wyobrażam - poprzez sklonowanie dysku twardego na pendrive, a następnie wskazanie pliku do uruchamiania jakoś tak.

Czy w ogóle jest to możliwe? By bez potrzeby reinstalacji systemu i aplikacji - jakoś szybko przenieść działający teraz system?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Da się to zrobić. Zrób strukturę partycji na pendrive, zamontuj gdzieś i skopiuj cały system np. za pomocą rsync. Ważne, żeby zachować uprawnienia plików i najlepiej to wykonać z jakiegoś livecd (bo na działającym systemie będziesz miał problemy z /dev /proc /sys itp..). Na koniec zmiany w fstab instalacja gruba na pendrive i zmiana linii poleceń jądra.
modrih

Post autor: modrih »

A gdybym zrobił kopię dysku na pendrive przy pomocy jednego z programów typu Ghost, lub Acronis True Image, który kopiuje 1:1 Założył partycje, na pewno przekopiuję pliki w 1:1. Potem instalacja gruba na pendrive, to rozumiem, ale nie rozumiem odnośnie zmiany linii poleceń jądra? Nie wiem co masz przez to na myśli - co trzeba będzie zmienić?
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Przerzucanie obrazu partycji bezsensowne bo za dużo czasu zajmuje. Zrób tak jak Ci napisałem. Ważne jeszcze czy działa uruchamianie z USB u Ciebie. Linia poleceń jądra https://www.kernel.org/doc/Documentatio ... meters.txt. Musisz wskazać nowy katalog root.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zrób partycję na penie, zamontuj do normalnego systemu i z pomocą debootstrap
entries/183-Instalacja-Debiana-metodą-Debootstrap
ODPOWIEDZ