Debian Wheezy - b

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
gora

Post autor: gora »

Tak mam zainstalowane

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l  |grep intel
ii  libdrm-intel1:i386                   2.4.40-1~deb7u2                    i386         Userspace interface to intel-specific kernel DRM services -- runtime
ii  whois                                5.0.23                             i386         intelligent WHOIS client
ii  xserver-xorg-video-intel             2:2.19.0-6                         i386         X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
To raczej nie chodzi o x-y bo w konsoli mam to samo - ekran na 1/4 monitora - a reszta to paski kolorowe.
Dlatego uważam ze albo to ostrzeżenie miało znaczenie przy kompilacji albo trzeba dodać jakieś parametry do jądra.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A gdyby tak zrobić mały trick i zainstalować jądro z Ubuntu, na którym to wszystko działało. Potem zablokować wersję jądra/paczki aby żadna aktualizacja nie mogła go ruszyć.

A próbowałeś skompilować z najnowszych źródeł wersję 3.9.3 z https://www.kernel.org/ bez nakładania łatek. Może w nowszej wersji jądra jest wsparcie już dla tej karty grafiki.
gora

Post autor: gora »

A gdyby tak zrobić mały trick i zainstalować jądro z Ubuntu, na którym to wszystko działało. Potem zablokować wersję jądra/paczki aby żadna aktualizacja nie mogła go ruszyć.
Myślę, że problem będzie podobny ale może warto sprawdzić.
A próbowałeś skompilować z najnowszych źródeł wersję 3.9.3 z https://www.kernel.org/ bez nakładania łatek. Może w nowszej wersji jądra jest wsparcie już dla tej karty grafiki.
Nie kompilowałem ale przejrzałem na konfig jądra i nie widziałem tam nic związanego z tymi sterownikami (mogło mi coś umknąć), raczej jeśli chodzi o kompilacje jądra to dopiero raczkuje. Dlatego konfig raczej ładowałem ze starej wersji jądra i robiłem aktualizację zgodnie z instrukcją Intela.

Dodatkowo znalazłem tutaj podobny problem - zalecają dodać

mem=4G 
do

/etc/default/grub
Niestety tak mam i to nie pomaga.

Udało się, rozwiązałem problem, przy takich parametrach jądra nie ma już tych pasków kolorowych.

cat /etc/default/grub | grep -i default
GRUB_DEFAULT=2
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet  mem=4G vmalloc=256MB vga=795"
Teraz pozostała mi konfiguracja x-ów. Mam nadzieję, że nie będę miał już z tym dużych problemów.

Wielkie podziękowania dla Rafal_F i Yampress za profesjonalną pomoc i wsparcie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

gora pisze:
Nie kompilowałem ale przejrzałem na konfig jądra i nie widziałem tam nic związanego z tymi sterownikami (mogło mi coś umknąć), raczej jeśli chodzi o kompilacje jądra to dopiero raczkuje. Dlatego konfig raczej ładowałem ze starej wersji jądra i robiłem aktualizację zgodnie z instrukcją Intela.
W starym konfigu oczywiście nowych opcji nie znajdziesz. Wczytaj stary konfig i dopiero poszukaj przez:

make menuconfig
nowych opcji. Ewentualnie, wczytaj, potem zapisz i przejrzyj ten konfig.

cat  .config |grep intel
ODPOWIEDZ