Polecenia roota do zarz

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Randall

Polecenia roota do zarządzania systemem przez sieć

Post autor: Randall »

Witam Serdecznie!

Jestem na etapie tworzenia pracy zaliczeniowej do szkoły. Muszę pokazać i opisać działanie programów, które pozwalają na zarządzanie siecią oraz interfejsami sieciowymi (graficznie i tekstowo). Poniżej zamieszczam polecenia, których nie udało mi się zrobić samodzielnie. Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc.
  1. jak dokonać zmiany numeru IP oraz MAC karty sieciowej (jak uruchomić kartę sieciową z nowymi ustawieniami bez restartu komputera);
  2. jak sprawdzić jaki ruch sieciowy jest generowany przez użytkowników na komputerze;
  3. jak sprawdzić otwarte porty komunikacyjne na zdalnym komputerze;
  4. testowanie połączenia z zdalnym komputerem;
Bez przesady z takimi pytaniami na forum skoro odpowiedzi można znaleźć w dostępnej dokumentacji:
Debian Reference najlepszym przyjacielem każdego użytkownika Debiana (Linuksa).
threads/5676-Przeczytaj-zanim-cokolwiek-napiszesz!
http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... ex.en.html
http://debian-handbook.info/browse/stable/

fnmirk
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Randall

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem, bowiem Google to przepatrzyłem zanim tutaj napisałem. Więc proszę tylko tych chętnych o pomoc
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem, bowiem Google to przepatrzyłem zanim tutaj napisałem. Więc proszę tylko tych chętnych o pomoc
I nie znalazłeś odpowiedzi na takie podstawowe pytania....jasne. Forum nie służy do "zamawiania" rozwiązań.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Po co tępić od razu człowieka...
a) jak dokonać zmiany numeru IP oraz MAC karty sieciowej (jak uruchomić kartę sieciową z nowymi ustawieniami bez restartu komputera);
ifconfig/networking
b) jak sprawdzić jaki ruch sieciowy jest generowany przez użytkowników na komputerze;
gigantyczna masa narzędzi, ja najchętniej używam tcptrack (online) oraz statystyk proxy (ofline), podgląd pakietów tcpdump
c) jak sprawdzić otwarte porty komunikacyjne na zdalnym komputerze;
nmap -choć kłamie czasem tak że mnie diabli biorą, zwłaszcza wersja windowsowa - jakiś niedorobiony twór (potwór)
d) testowanie połączenia z zdalnym komputerem;
telnet
Randall

Z poleceniami tekstowymi w miarę sobie poradziłem już. Jak wykonać natomiast te polecenia w trybie graficznym?
sethiel
Junior Member

Jak to jak? Tak samo. Uruchamiasz w trybie graficznym konsolę i wpisujesz.
A tak to np interfejs sieciowy to gdzieś tam trzeba poklikać - pewnie jakieś ustawienia sieciowe "network settings".
Nie mam xsów, ale zgaduję - że gdzieś w takim miejscu będzie.
Randall

Czyli np. MAC adres karty sieciowej: Narzędzia systemowe - Narzędzia sieciowe - Modyfikuj - Przewodowe i tam zmieniamy?
sethiel
Junior Member

Spróbuj - zaliczenie robisz, po co pytać o wszystko?
Użyj głowy, zaryzykuj, ja wiem?, popróbuj, jak ci mogę pomóc? Poradnik klikania - litości..., jednak Bastian coś wyczuł.
Komputer raczej nie eksploduje. Najwyżej zainstalujesz od nowa jak już nic nie będzie działać.
ODPOWIEDZ